Jaunais "iFinanses" žurnāla vāks valsts svētku mēnesī atgādina par kopābūšanas prieku. Bet saturiski šomēnes aktuālākās tēmas – energoresursu cenas, dokumentu glabāšana, inventarizācija, skaidras naudas darījumi un citi jautājumi. Ielūkojies!

Nav adekvātu sodu par nodokļu izkrāpšanu

Ar ko jārēķinās nodokļu naudas krāpniekiem, ja nodokļu zaudējumu summa sasniegusi piecus tūkstošus eiro, kā panākt, lai dažādiem shēmotājiem vairs nebūtu interesanti stāties uz noziedzības ceļa, un kāda ir bijusi sava veida evolūcija uzņēmumu reģistrēšanai uz bezpajumtnieku vārda, par to intervijā stāsta Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Ar viņu sarunājās Eduards Avotiņš.

Gāze, elektrība, siltums – dārgāk nekā jebkad

Energoresursu jeb, konkrēti, dabasgāzes cenas pasaulē šogad sasniegušas vēsturiski augstāko līmeni, ietekmējot gan elektroenerģijas un siltumenerģijas izmaksas, gan arī dažādu uzņēmumu un pat veselu nozaru darbību. Kādi ir cēloņi šādai dārdzībai, un ar kādām sekām šajā kontekstā nākotnē jārēķinās? Ar ekspertiem sarunājās Andrejs Vaivars.

VSAOI – vai nodoklis pēc savas būtības?

Beidzamajā laikā daudz šķēpu tiek lauzts par to, ka no šā gada 1. jūlija stājās spēkā grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas noteic minimālo valsts sociālās apdrošināšanas objektu. Sabiedrībā tiek postulēts uzskats, ka tā ir kārtējā nodokļu palielināšana un gan uzņēmējiem, gan pašnodarbinātām personām, gan darbiniekiem tiek radīti zaudējumi. Šoreiz SIA “NUMERI” valdes locekle, Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Beķere analizē nodokļu funkcijas un definīciju – vai valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas ir nodoklis vai arī tām piemīt pavisam cita funkcija un jēga?

Jauna kārtība grāmatvedības dokumentu glabāšanā

Ar katru dienu tuvojamies brīdim, kad 2022. gada 1. janvārī stāsies spēkā jaunais Grāmatvedības likums. Turpinām to pētīt! Šoreiz Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle, sertificēta grāmatvede Anda Ziemele apskata grāmatvedības dokumentu glabāšanu, īpašu uzmanību veltot dokumentiem elektroniskā formātā.

Gada pārskatu vēstnesis – inventarizācija

Jau atkal gads tuvojas noslēgumam, un sabiedrībās, kurās finanšu gads sakrīt ar kalendāro gadu, grāmatveži pamazām sāk pievērsties gada pārskata sagatavošanas procesam. Sāksim ar inventarizāciju! Par to – SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” valdes locekle, zvērināta revidente Modrīte Johansone.

Skaidras naudas darījumu ierobežojumi

Vai pastāv ierobežojumi veikt skaidras naudas darījumu? Kādi tie ir, un vai tie ir jādeklarē Valsts ieņēmumu dienestam? Vai par tiem ir jāziņo arī Finanšu izlūkošanas dienestam? “WALLESS” zvērinātu advokātu biroja nodokļu prakses vadītāja Ingūna Ābele un jurists Kristers Zālītis skaidro šos un citus jautājumus, kas skar skaidras naudas lietošanas ierobežojumus.

 Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” novembra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.