Interneta lietošanas statistika Latvijā liecina, ka Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmanto preču salīdzināšanas portālus (salidzini.lv, kurpirkt.lv u. c. ). Tas vēstī par labām prasmēm izmantot pieejamos interneta resursus, lai atrastu, kur un kā to pašu preci var iegādāties lētāk un vēlmi ietaupīt. Tomēr, kad runa ir par finanšu pakalpojumiem (piemēram, aizdevumiem), šī vēlme atrast lētāku pakalpojumu tiek aizmirsts un cilvēki bieži pat nenojauš, cik izdevīgs vai neizdevīgs ir viņu noformētais kredīts.

Kāpēc nepieciešama kredītu salīdzināšana?

Lai gan ap aizdevumiem Latvijā arvien tinas neliels aizspriedumu plīvurs, patiesībā jāatceras, ka kredīts ir tāds pats pakalpojums kā mājokļa īre, interneta pieslēgums vai ikdienas iepirkšanās veikalā. Un, tāpat kā pastāv dažādi veikali, kuros iegādāties televizoru vai pārtiku, pastāv arī dažādi aizdevēji – katrs ar saviem nosacījumiem un izcenojumu. Nesalīdzinot aizdevumus, iespējams nonākt pie aizdevēja, kura piedāvājums tirgū ir visneizdevīgākais, un par to pat nemaz nenojaust. Tā, piemēram, vai 29% aizdevumu likme gadā ir augsta vai zema? Ja nezināsiet, ko piedāvā citi aizdevēji, uz šo jautājumu būs grūti atbildēt. Tomēr pat 1% atšķirība aizdevumu likmē 1000 eiro aizdevuma gadījumā nozīmē 10 eiro, kurus iespējams ietaupīt. Turklāt visbiežāk procentu likmes mēdz atšķirties pat vairākas reizes - atkarībā no izvēlētā kredīta veida, termiņa un summas. Piemēram, patēriņa kredīts pie viena kreditora sastādīs 10%, tikmēr pie cita 48% GPL. Tas nozīmē, ka iespējams ietaupīt pat simtus vai tūkstošus eiro.

Kāda veida kredītus iespējams salīdzināt?

Katra veida finansiālajai vajadzībai atrodams izdevīgākais aizdevuma veids un tāpēc būtu jāpiedomā kāds no tiem nepieciešams. Tas tāpēc, ka specifiski kredīti (piemēram, hipotekārais kredīts vai auto kredīts) ir izdevīgāki nekā aizdevumi, kas tiek izsniegti bez konkrēta mērķa (piemēram, patēriņa kredīts vai kredītlīnija). Lai arī katra situācija ir individuāla, vienmēr uzmanība būtu jāpievērš četriem galvenajiem nosacījumiem: kopējai aizdevuma atmaksas summai, gada procentu likmei (GPL), ikmēneša maksai un aizdevuma termiņam. Visi šie četri nosacījumi aizdevējam obligāti jānorāda vēl pirms līguma noslēgšanas.

Pateicoties internetam, mūsdienās iespējams ātri un ērti salīdzināt visa veida aizdevumus – par to parūpējies Sortter, kas apkopo visu aizdevēju piedāvājumus. Sortter mājaslapā iespējams salīdzināt gan patēriņa kredītus, gan kredītkaršu piedāvātos procentus, gan arī auto kredītus vai hipotekāros kredītus.

Sotter - ne tikai kredītu salīdzināšana

Līdzās savam galvenajam mērķim, kas ir – kredītu salīdzināšana, Sortter nodarbojas arī ar sabiedrības izglītošanu finanšu jautājumos. Sortter mājaslapā atrodami skaidrojumi par dažādiem finanšu terminiem un galvenajiem nosacījumiem, kam būtu jāpievērš uzmanība aizņemoties. Portāla blogā regulāri tiek publicēti ekspertu sagatavota informācija par to, kā ietaupīt un netikt apkrāptam finanšu pasaulē un kā izdevīgi ieguldīt savu naudu. Piemēram, pēdējie bloga ieraksti ir par to, kā atpazīt finanšu krāpniekus, ar ko sākt, domājot par savas mājas celtniecību un pat produktu groza cenu salīdzinājums.

Sotter - vienmēr kredītņēmēju pusē

Aizņēmējam būtu noderīgi atcerēties to, ka Sortter izveidots tieši viņam – lai aizņēmējam būtu iespējams ērti salīdzināt kredītus, izvairīties no iespējas tikt apkrāptam un vienlaikus uzzināt jaunu, noderīgu un aktuālu informāciju. Tāpat Sortter mērķis ir padarīt kredītu nozari caurspīdīgāku, tieši aizdevumu salīdzināšana to ļauj panākt. Sortter apkopo tikai godprātīgu aizdevēju piedāvājumus, tāpēc, atrodot aizdevēju Sortter mājaslapā, nav jāuztraucas par to, ka aizdevējs varētu izrādīties negodprātigs. Neskatoties uz to, ka Sortter ir Somijas uzņēmums un Latvijā darbojas tikai aptuveni divus gadus, Sortter jau iemantojis lielu uzticību un katru mēnesi vairākiem simtiem un tūkstošiem cilvēku ļauj ietaupīt, izvēloties izdevīgākus aizdevumus.

Sortter kreditu salidzinasana (23).jpg