Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens vērsies pie finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas ar rakstisku aicinājumu mainīt Finanšu ministrijas (FM) līdzšinējo praksi piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) pensiju fondu ienākumiem no līdzdalības riska kapitāla fondos. Latvijas nodokļu likumdošanā tas nav paredzēts, turklāt šāda prakse padara Latviju mazāk pievilcīgu investoriem, salīdzinot ar Baltijas un citām valstīm.

Turklāt jau konstatējamas pirmās FM regulējuma piemērošanas prakses sekas. Proti, riska kapitāla fonds "BaltCap Growth Fund" ir reģistrēts Igaunijā, neskatoties uz iepriekš pieņemtu lēmumu reģistrēt to Latvijā. Līdz ar "BaltCap Growth Fund" reģistrāciju Igaunijā Latvijas riska kapitāla nozare ir zaudējusi ap 40 milj. eiro. Uzņēmuma pārvaldnieks "BaltCap" ir vadošais riska kapitāla investors Baltijas valstīs. Līdz ar "BaltCap" lēmumu reģistrēt jauno fondu Igaunijā potenciālie investori saņem signālu, ka Latvijas nodokļu politika ir salīdzinoši mazāk labvēlīga pensiju fondu investīcijām.

Kā galveno iemeslu reģistrēt savu fondu Igaunijā "BaltCap Growth Fund" norāda Latvijas praksi pensiju fondiem no līdzdalības riska kapitāla fondos piemērot IIN nevis uzņēmumu ienākuma nodokli. FM piemērotā likumdošanas interpretācija rada situāciju, kurā no veiksmīgiem pensiju ieguldījumiem fondiem ir jāmaksā nodoklis, savukārt darījumi, kas nerada peļņu vai rada zaudējumus, pensiju fondiem jākompensē no saviem līdzekļiem. Tātad nodokļi jāmaksā arī tad, ja gada griezumā fonds strādājis ar zaudējumiem.

FM nostāja grūtības radīs arī Attīstības finanšu institūcijas "Altum" 2014.-2020.gada plānošanas periodā atlasītajiem riska kapitāla fondu pārvaldniekiem. Latvijas riska kapitāla fondu nozīmīgākie investori ir Latvijas un ārvalstu pensiju fondi, un nacionālās nodokļu likumdošanas piemērošana līdzšinējā interpretācijā apgrūtinās privātā līdzfinansējuma piesaisti tiem.

Lai novērstu radušos apstākļus un nepieļautu turpmāku riska kapitāla fondu līdzekļu aizplūšanu no Latvijas, ekonomikas ministrs A.Ašeradens aicinājis finanšu ministri D.Reiznieci-Ozolu uz dialogu. Tā laikā plānots meklēt risinājumus, lai Latvija investoru, tostarp pensiju fondu, vide būtu pievilcīga, un ņemt to vērā, turpinot izstrādāt nodokļu reformu.