Banka "Citadele" pirmā Baltijā ievieš online rīku, ar kuru uzņēmumi var noteikt savu kredītreitingu vien pāris minūšu laikā.

Pamatā uzņēmumiem ir vajadzīgi apgrozāmie līdzekļi, lai iegādātos iekārtas, ar kuru palīdzību var palielināt sava uzņēmuma darbības apjomu, apgrozījumu. Nauda ir vajadzīga arī investīcijām, neparedzētiem tēriņiem. Piemēram, lai atvērtu "eklērnīcu" un eklēru darbnīcu Kārļa Ulmaņa gatvē, "Raunas dārzs" izmantoja bankas "Citadele" mikrokredītu. Uzņēmuma apgrozījums kopš dibināšanas brīža strauji auga, pērn sasniedzot 900 tūkstošus eiro, līdz ar to radās vajadzība paplašināt virtuvi, tika atvērta vēl viena "eklērnīca" Mārupē, sanāca 2 lieli investīciju projekti pagājušā gada septembrī. "Papildus bija ļoti izdevīgs piedāvājums telpām Ulmaņa gatvē, bet sapratām, ka tajā momentā pašu spēkiem izremontēt šīs telpas nepaspēsim," atceras "Raunas dārza" līdzautore Egija Samsone. Līdz ar to, lai varētu sakārtot jaunās telpas, uzņēmums izmantoja bankas mikrokredītu, kura priekšrocība ir iespēja to saņemt ļoti īsā laikā. Uzņēmuma saimnieki ir pozitīvi noskaņoti par ieguldītā atdevi.

Labākās zināšanas

Mēs dzīvojam digitalizācijas laikmetā, digitālie risinājumi turpina attīstīties, un arī bankas piemērojas laikam. Parādās arvien jauni fintech uzņēmumi, kas palīdz komersantiem novērtēt to maksātspēju, kā arī ļauj palielināt kreditēšanas apjomus. Visas šīs zināšanas, kas ir pieejamas pasaulē, banka "Citadele" ir ņēmusi vērā un apvienojusi tās jaunajā risinājumā – iespējā uzņēmumiem noteikt savu kredītreitingu internetā un saņemt savai kredītspējai atbilstošu aizdevumu. Kopumā kredītreitinga noskaidrošana un pieteikšanās finansējumam internetā aizņem vien pāris minūtes.

"Kredītreitinga instruments ir radīts, lai uzņēmējs jebkurā laikā varētu noskaidrot savu kredītspēju un saņemt piedāvājumu mikrokredītam jeb finansējumam bez nodrošinājuma. Vēlamies arī atklāt uzņēmējiem kritērijus, pēc kuriem tiek izvērtēts finansējums. Tas veidotu izpratni, kā uzlabot sava uzņēmuma darbību, lai saņemtu labāku bankas piedāvājumu – izdevīgāku procentu likmi un lielāku finansējuma summu," saka bankas "Citadele" valdes loceklis Vladislavs Mironovs. Šis rīks ir paredzēts ikvienam uzņēmumam neatkarīgi no tā, kuras bankas klients tas ir, un pamatā ir vērsts uz to, lai uzlabotu finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Mikrokredīts ir pieejams līdz 30 tūkstošiem eiro bez ķīlas brīvi izvēlētam mērķim, turklāt procentu maksājumi jāveic tikai par iztērēto, ne piešķirto summu. V.Mironovs atklāj, ka mēneša laikā, kopš uzņēmējiem ir pieejams kredītreitinga instruments, to ir izmantojuši 200 uzņēmumu. Savukārt mikrokredītā uzņēmēji vidēji aizņemas ap 12 tūkstošiem eiro.

Mazie cinīši aug

Latvijā vairāk nekā 40% pievienotās vērtības rada uzņēmumi, kuros strādājošo skaits nepārsniedz 50 cilvēkus, liecina "Eurostat" dati par 2015.gadu, savukārt lielie ekonomikas flagmaņi ar darbinieku skaitu virs 250 rada apmēram 1/3 pievienotās vērtības Latvijas ekonomikai. Tātad ekonomiku pārsvarā balsta mazie un vidējie uzņēmumi (MVU). Eiropā lielie uzņēmumi ir ne tikai lielāki, tie veido arī būtiskāku ekonomikas daļu – 44%. Turklāt laika posmā no 2011. līdz 2015.gadam Latvijas uzņēmumi ar darbinieku skaitu līdz 9 ir auguši par gandrīz 6% gadā, ar 10-49 darbiniekiem – 4,5%, kamēr pārējo uzņēmumu izaugsme bijusi 3% apmērā. Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš norāda, ka MVU ne tikai nodrošina ievērojamu skaitu darbvietu un pievienoto vērtību, bet arī aug straujāk. Tai pašā laikā mazo uzņēmumu produktivitāte Latvijā, rēķinot pret vidējo valstī, ir 62%. Salīdzinājumam, Eiropas Savienībā kopumā tie ir 67%, Vācijā – pat 77%. Līdz ar to jāsecina, ka Latvijas mazie uzņēmumi nav tik produktīvi kā citviet Eiropā, un ir ļoti svarīgi, lai šis lielais uzņēmumu daudzums kļūtu produktīvāks.

Pieejamāks finansējums

Neskatoties uz ekonomikas cikliem, mazajiem uzņēmumiem vienmēr ir bijusi svarīga pieeja finansējumam, turklāt ekonomikas izaugsme ir laiks, kad arī Latvijas mazais bizness plāno investīcijas. Līdz ar to Latvijas Biznesa savienības valdes priekšsēdētājs Eduards Filippovs vērtē, ka MVU sektors kļūst arvien interesantāks bankām, finanšu institūcijām kopumā un mazajiem uzņēmumiem noteikti vajadzētu izmantot šīs jaunās iespējas, jo sadarbošanās ir panākumu atslēga. Turklāt ir ērti, ja uzņēmums var uzzināt savu kredītreitingu pat tad, ja šobrīd aizņemties nav vajadzīgs, tikai zināšanai noskaidrot pieejamo kredīta apjomu, procentu likmi.

Kā saņemt mikrokredītu?

  • Bankā "Citadele" uzņēmēji mikrokredītu var saņemt no 1000 līdz 30 000 EUR apmērā.
  • Mikrokredītu var saņemt bez ķīlas brīvi izvēlētam mērķim.
  • Bankas "Citadele" mājaslapā vai internetbankā var noskaidrot sava uzņēmuma kredītreitingu un uzzināt, cik lielu summu un ar kādu kredītprocentu uzņēmums var saņemt.
  • "Citadeles" klienti mikrokredītu var saņemt uzreiz pēc līguma parakstīšanas bankas filiālē, citu banku klienti – 2 darba dienu laikā pēc pieteikuma aizpildīšanas un piedāvājuma apstiprināšanas.

Vēlies noskaidrot uzņēmumam pieejamo aizdevuma summu un procentu likmi?

Kā noskaidrot kredītreitingu? Ātri un vienkārši!

Kā uzlabot kredītreitingu?