Otrdien, 13.09.2016., Saeimas Juridiskā komisija pirmajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Dokumentu juridiskā spēka likumā, kuros paredzēta atvieglota kārtība dokumentu atvasinājumu apliecināšanai. Proti, fiziskas personas dokumentu kopijas un citus to atvasinājumus varēs apliecināt pašas ar savu parakstu, vienlaikus nodrošinot iespēju pēc pieprasījuma uzrādīt dokumenta oriģinālu.

Iepirkumos nereti tiek prasīts pievienot izglītību apliecinošus un citus dokumentus, kuru autors ir trešā persona. Šobrīd pretendentam nav tiesību apliecināt šādu dokumentu atvasinājumus (norakstus, izrakstus vai kopijas), norāda likuma grozījumu projekta autori. Šāda kārtība padara sarežģītāku pieteikumu un piedāvājumu iesniegšanu, kā arī ir apgrūtinoša citos gadījumos, kad iestādē iesniedzami trešo pušu izdotu dokumentu atvasinājumi.

Saskaņā ar plānotajām izmaiņām fiziskām personām turpmāk būs tiesības apliecināt dokumentu atvasinājumus tāpat, kā patlaban to var darīt organizācijas, un vairs nebūs jādodas pie dokumenta izdevēja ar lūgumu apliecināt kopijas pareizību.

Likumprojektā paredzēta arī iespēja ar vienu parakstu apliecināt vairāku dokumentu atvasinājumus un katrs dokumenta atvasinājums nebūs jāapliecina atsevišķi, kā to paredz patlaban spēkā esošā kārtība.

Plānots, ka izmaiņas likumā un atvieglota kārtība dokumentu atvasinājumu apliecināšanai stāsies spēkā no 01.01.2017.