Trešdien, 23.11.2016., Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, ar kuriem paredzēts atvieglot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) administrēšanu.

Likuma grozījumos noteikts, ka priekšnodoklis par saņemtajām precēm vai pakalpojumiem no valsts budžetā maksājamās PVN summas atskaitāms tajā taksācijas periodā, kad saņemtas preces vai pakalpojumi un PVN rēķins vai atlīdzība par preču piegādi vai pakalpojumu sniegšanu ir samaksāta pirms preču vai pakalpojumu saņemšanas, bet ne vēlāk kā nākamajā taksācijas periodā, kas seko šim taksācijas periodam. Plānots, ka tādējādi tiks samazināts PVN deklarāciju labojumu skaits, neveidojot būtisku risku valsts budžetam un datu salīdzināšanai starp darījumu partneriem.

Likumprojekta mērķis ir precizēt likuma regulējumu, veicinot labprātīgu PVN samaksu, kā arī atvieglot PVN administrēšanu un mazināt PVN nemaksāšanas risku.

Tāpat likuma izmaiņās paredzēts, ka neapstrādātiem dārgmetāliem un to pusfabrikātiem piemēros PVN apgrieztās maksāšanas kārtību. PVN apgrieztās maksāšanas kārtību piemēros neapstrādātiem dārgmetāliem un to pusfabrikātiem, dārgmetālu sakausējumiem un to pusfabrikātiem, dārgmetālu plaķētiem metāliem, dārgmetālu lūžņiem un atlūzu piegādēm.

Tādējādi plānots samazināt krāpšanos PVN jomā juvelierizstrādājumu un līdzīgu izstrādājumu ražošanas nozarē, juvelierizstrādājumu imitāciju un līdzīgu izstrādājumu ražošanas nozarē, pulksteņu un juvelierizstrādājumu vairumtirdzniecībā, pulksteņu un juvelierizstrādājumu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos, kā arī pulksteņu un juvelierizstrādājumu remonta nozarē.

Likuma izmaiņas stāsies spēkā 01.01.2017.