28.07.2017. spēkā stājušies grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.40 "Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa deklarācijām" (MK noteikumi Nr.40), informē Valsts ieņēmumu dienests.

Atbilstoši grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā (PVN likums), kas stājās spēkā 01.06.2017., bija nepieciešams veikt precizējumus arī MK noteikumos Nr.40. Ņemot vērā, ka PVN likumā lietotie termini tika precizēti atbilstoši būvniecības jomu reglamentējošajos tiesību aktos lietotajai terminoloģijai, MK noteikumos Nr.40 vārds "rekonstruēts" aizstāts ar vārdu "pārbūvēts", bet vārds "renovēts" aizstāts ar vārdu "atjaunots".

Tā kā PVN likuma 50.pants papildināts ar jaunu 7.1daļu, kurā noteikta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 0% likmes tieša piemērošana preču piegādēm un pakalpojumiem, kas iekšzemē sniegti Latvijas Republikā reģistrēta Sabiedroto spēku štāba personāla locekļiem un viņu apgādājamiem Sabiedroto spēku štāba veikalā saskaņā ar Parīzes protokola papildu nolīguma nosacījumiem un ierobežojumiem, kā arī degvielas piegādēm, kas Latvijā piegādāta Amerikas Savienoto Valstu vēstniecībai un tās diplomātiskajiem un konsulārajiem aģentiem un administratīvi tehniskajam personālam, MK noteikumu Nr.40 attiecīgie punkti ir papildināti, lai, sākot ar 01.01.2018., reģistrēti PVN maksātāji varētu korekti PVN deklarācijā uzrādīt preču piegādes un pakalpojumus, kuriem piemērota PVN 0% likme.

Pamatojoties uz MK rīkojumu Nr.245 "Par Valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.–2021.gadam", MK noteikumos Nr.40 ir paredzēts zemāks PVN deklarācijas pielikumos atsevišķi norādāmo darījumu summas slieksnis.

Tādējādi reģistrētam PVN maksātājam būs jāatšifrē darījumi ar reģistrētiem PVN maksātājiem, kuru vērtība bez PVN pārsniedz 150 EUR, līdzšinējo darījumu, kuru vērtība bez PVN pārsniedz 1430 EUR, vietā. Ņemot vērā minēto, ir veikti attiecīgi grozījumi MK noteikumos Nr.40. Šīs izmaiņas par 150 EUR darījumu summas slieksni PVN deklarācijas un tās pielikumu aizpildīšanai piemērojamas, sākot ar 2018.gada (1.mēneša, 1.ceturkšņa) taksācijas periodu.