Uzņēmumu reģistrācija vairs nebūs piesaistīta konkrētai ģeogrāfiskai vietai, līdz ar to reģistrāciju varēs veikt jebkurā Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra (UR) nodaļā. Arī dokumentus varēs iesniegt neatkarīgi no uzņēmuma juridiskās adreses. Tas paredzēts ceturtdien, 02.03.2017., otrajā lasījumā Saeimā atbalstītajos grozījumos likumā "Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru" (likums par UR).

UR plāno pāriet uz lietu vešanu elektroniskā formā un pilnībā digitalizēt UR arhīvā esošos dokumentus. Ņemot vērā, ka tehniskie pārkārtojumi prasa laiku un resursus, plānots, ka jaunā kārtība stāsies spēkā 01.07.2018.

UR ziņas savos reģistros būs tiesīgs aktualizēt, pamatojoties uz citu valsts iestāžu sniegto un datu bāzēs esošo informāciju. Tādējādi ziņas, kas būs iegūstamas no, piemēram, Iedzīvotāju reģistra vai Valsts adrešu reģistra, vairs netiks pieprasītas no personas.

Patlaban uzņēmumu reģistrācija un dokumentu iesniegšana ir piesaistīta konkrētai UR nodaļai, kas liedz uzņēmējiem formalitātes kārtot pilsētā, kura tiem ir ērtāk pieejama. Vienlaikus jau patlaban ir iespēja reģistrācijas dokumentus iesniegt elektroniski, neapmeklējot iestādi klātienē.

Likuma grozījumos paredzēts atteikties no UR veidlapu un reģistrācijas apliecību apstiprināšanas valdībā. Šāds solis novērsīs nesamērīgu resursu patēriņu, aktualizējot UR veidlapas, kā arī izvairīties no novecojušām veidlapām, jo to aktualizācija aizņem ievērojamu laiku.

Šobrīd UR vestajos reģistros iesniedzamo veidlapu paraugu saturs un dizains noteikts 15 dažādos Ministru kabineta noteikumos, ar kuriem apstiprinātas 114 pieteikumu veidlapas.

Lai vienkāršotu procedūras un taupītu resursus, UR vairs nepieņems atsevišķu lēmumu gadījumos, kad tas izriet no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pieņemta lēmuma. Piemēram, ja VID ir lēmis par uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu vai atjaunošanu un nodod šīs ziņas UR, reģistrs par to vairs nepieņems atsevišķu lēmumu.

Likuma projektā paredzēts UR pienākumu savā mājaslapā bez maksas publicēt informāciju par biedrību un nodibinājumu darbības jomām. Plānots, ka tā būs pieejama no 01.07.2017.

Plānots, ka ar jauno tiesisko regulējumu tiks uzlabota un vienkāršota dokumentu aprite UR, kā arī atvieglota formalitāšu kārtošana reģistra klientiem.

Grozījumi likumā par UR trešajā lasījumā vēl jāskata atbildīgajā Saeimas Juridiskajā komisijā un Saeimas sēdē.