Ministru kabinets apstiprināja vairākus ierobežojumu atvieglojumus cilvēkiem, kuri ir izslimojuši Covid-19, vai ir vakcinēti. Lai pierādītu, ka cilvēks ir vakcinēts vai izslimojis, būs jāuzrāda pārslimošanu, vakcināciju vai, atsevišķos gadījumos, testu apliecinošs sertifikāts (QR kods), ko varēs lejupielādēt tīmekļvietnē Covid19sertifikats.lv vai saņemt papīra formātā klientu apkalpošanas centrā pašvaldībā. Šīs sistēmas darbības uzsākšana plānota 1. jūnijā.

Ja pakalpojuma sniedzējs ir vakcinējies pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā pārslimojis Covid-19, no 1. jūnija drīkstēs individuāli sniegt visa veida skaistumkopšanas pakalpojumus, sporta inventāra nomas un fotopakalpojumus, kā arī citus saimnieciskos pakalpojumus klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Tas nozīmē, ka telpā atrodas tikai pakalpojuma sniedzējs un viens klients (sporta inventāra nomas, pirts, saunas un fotopakalpojumu gadījumā viens pakalpojumu sniedzējs un viena mājsaimniecība). Šajā gadījumā klientiem nav jābūt vakcinētiem.

No 15. jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši pēdējā pusgada laikā, drīkstēs tikties no vairākām mājsaimniecībām līdz 20 cilvēkiem. Tās varēs būt gan tikšanās telpās, gan ārpus tām, un nebūs nepieciešams lietot sejas maskas un ievērot distanci.

Tāpat no 15. jūnija cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, drīkstēs piedalīties publiskos pasākumos, profesionālās pilnveides kursos, piedalīties laulību ceremonijās, apmeklēt kafejnīcas, kino teātra izrādes, koncertus, klubus un saņemt citus līdzīgus pakalpojumus, nelietojot sejas maskas un neievērojot 2 metru distanci. Lai šādus pakalpojumus sniegtu, arī darbiniekiem, kuri ir saskarē ar apmeklētājiem, jābūt vakcinētiem vai izslimojušiem Covid-19, kā arī jānodrošina kontrole, lai neielaistu cilvēkus, kas neatbilst prasībām.

Tāpat cilvēki, kuri būs vakcinējušies pret Covid-19 vai to pārslimojuši, no 15. jūnija varēs apmeklēt sporta klubus, gan trenējoties individuāli, gan apmeklējot grupu nodarbības. Telpā nedrīkstēs atrasties nevakcinēti cilvēki vai tādi, kas pēdējā pusgadā nav slimojuši ar Covid-19.

Noteikts, ka no 15. jūnija pasākumos telpās varēs pulcēties līdz 300 cilvēkiem, kuri var uzrādīt vakcinācijas sertifikātu, un līdz 500 cilvēkiem ārpus telpām organizētos pasākumos. Pasākumiem ārā nav noteikts pieļaujamais ilgums, bet pasākumi telpās nedrīkst ilgt vairāk par četrām stundām.