Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 15.2pantam uzņēmumiem kas veic darījumus ar saistītām personām, ir jāpamato darījumos piemēroto cenu (transfertcenu) atbilstību tirgus apstākļiem sagatavojot transfertcenu dokumentāciju. Īpaši aktuāls šis jautājums kļūst divos gadījumos:

  • katru gadu pirms UIN deklarācijas iesniegšanas, kuras sagatavošanas laikā būtu jāpārbauda un jāapstiprina, ka saistīto pušu darījumi tikuši veikti atbilstoši tirgus cenām, kā rezultātā nav nepieciešams veikt transfertcenu korekciju;
  • Valsts ieņēmumu dienesta (VID) transfertcenu audita laikā, kad nepieciešams iesniegt prasīto informāciju viena mēneša laikā.

Abos minētajos gadījumos uzņēmumam jābūt pieejamam pamatojumam piemēroto transfertcenu atbilstībai tirgus cenai, kas tiktu piemērota līdzīgā darījumā starp divām nesaistītām pusēm tādos pašos vai līdzīgos apstākļos. Kā liecina PwC prakse, transfertcenu analīze ir laikietilpīgs process, tomēr nereti uzņēmumi atliek šo būtisko jautājumu, kā rezultātā audita laikā tie nevar iesniegt pieprasīto pamatojumu, vai arī steigā to patstāvīgi izstrādājot, tiek pieļautas nopietnas kļūdas. Nereti arī grupas izstrādātās dokumentācijas neatbilst Latvijas uzņēmumu darbībai. Rezultātā uzņēmumiem tiek veikta tirgus cenu korekcija un jārēķinās arī ar citām sekām.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un veiktu saimniecisko darbību atbilstoši likuma prasībām, PwC iesaka uzņēmumiem savlaicīgi izvērtēt transfertcenu risku. Šajā sakarā PwC piedāvā nepilnas dienas semināru, kā laikā PwC dalīsies ar savu pieredzi un sniegs noderīgu informāciju:

  • Noskaidrosim, vai jūsu uzņēmums veic saistīto pušu darījumus par kuriem būtu jāizstrādā transfertcenu dokumentācija un kādas būs iespējamās sekas, ja transfertcenu dokumentācija netiks izstrādāta,
  • balstoties uz reāliem piemēriem, sniegsim praktisku pieredzi par likuma prasībām atbilstošas transfertcenu dokumentācijas izstrādi,
  • informēsim par VID audita tendencēm, starptautiskā regulējuma un gaidāmo vietējo likumu grozījumiem.

Kursa pasniedzēji ir PwC transfertcenu komandas speciālisti, kuriem ir daudzu gadu pieredze visa veida transfertcenu jautājumos, tajā skaitā transfertcenu dokumentāciju izstrādē, klientu aizstāvēšanā auditu un tiesas procesu laikā.

Kursa dalībniekiem būs iespēja iesūtīt sev interesējošos jautājumus, uz kuriem PwC transfertcenu speciālisti iespēju robežās sniegs atbildes kursu noslēgumā.

Pieteikšanās kursiem  līdz š.g. 28.februārim izdevīgāk!

Pieteikties kursiem, kā arī iepazīties ar detalizētāku informāciju par kursu norisi vari apmeklējot saiti.