Ar vērtīgu saturu, savu īpašo smaržu un krāsām pie lasītājiem ir devies jaunākais žurnāla iFinanses numurs, kurā atradīsiet gan aktuālu interviju un ekonomikas rakstu, gan praktiski noderīgus rakstus uzņēmumu finanšu vadītājiem, grāmatvežiem.

Lai noskaidrotu aktuālos jautājumus darba devējiem un iezīmētu vēlamos nākotnes attīstības scenārijus, uz sarunu šomēnes aicinājām Līgu Meņģelsoni – Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektori. Kādi ir, viņasprāt, būtiskākie šābrīža nodokļu sistēmas trūkumi? “Mums ir daudz un dažādu nodokļu režīmu, tie būtu jāsagrupē saprātīgāk un vienkāršāk. Arī valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā katrs no šiem režīmiem piedalās atšķirīgi, radot nevienlīdzību un akūtu veselības aprūpes finansējuma trūkumu. Šai sistēmai jābūt adekvātai, lai katrs apzinātos, kāds ir viņa pienesums sociālajā budžetā, un neveidotos nevienlīdzība.”

Ekonomikas sadaļā šomēnes īpaši aizraujoša tēma – vai būs jauna nodokļu reforma? Ekspertu domas šajā jautājumā dalās. Būtiskākā atziņa – nodokļu evolūcija, nevis revolūcija vai reforma, tas nozīmē saglabāt labāko esošajā sistēmā un uzlabot to, kas līdz galam nestrādā.

Aktuāls ir arī raksts par uzņēmumu ienākuma nodokļa nākotni – pagājušā gadā ir izstrādāti grozījumi Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, plānojot ieviest vairākas jaunas normas un precizēt esošās. Kāpēc nepieciešami grozījumi un kādas jomas tie skars?

No šī gada vidus spēkā stāsies jauni soda naudu apmēri par pārkāpumiem grāmatvedības jomā. Viens no būtiskiem jaunumiem – turpmāk sods tiks piemērots fiziskām personām – uzņēmumu vadītājiem. Kādas izmaiņas vēl gaidāmas? Uzzināsiet zvērinātas revidentes Modrītes Johansones sagatavotajā rakstā.

Februāris grāmatvežiem saistās arī ar pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju iesniegšanu – līdz 20. februārim ir jāiesniedz pirmā deklarācija par janvāri, tāpēc mēģinām rast skaidrību būtiskākajās sadaļās.

Jaunākajā žurnāla numurā piedāvājam arī uzziņas analīzi par nodokļiem dividendēm un rakstu par lauksaimniecības pamatlīdzekļu pārdošanu. Noskaidrojam, kādu darba laika veidu norādīt līgumā, kādi ir šī gada jaunumi sociālajā lomā un kā izvēlēties uzņēmējdarbībai piemērotāko finansējuma avotu. Turpinām arī rakstu sēriju par budžetu un tā kontroli.