Līdz ar augusta veldzi pie lasītājiem ieradies jaunais “iFinanses” drukātais numurs. Iepazīstinām ar numura aktuālākajām tēmām!

Būt īstiem

Šī mēneša intervija ir kā konfekte “Gotiņa” – īsta un garšīga. Sarunājāmies ar Keitu Lūsi, kura kopā ar saviem vecākiem vada uzņēmumu, par kuru, šķiet, Latvijā ir dzirdējis ikviens: SIA “Skrīveru pārtikas kombināts”. Keitai neapšaubāmi piemīt mūsdienīga biznesa domāšana, rūpējoties par dizaina, mārketinga un citiem jautājumiem uzņēmumā, taču vienlaikus viņa uzskata – mums ir pamats turēt augstā cieņā vēsturiskās, latviskās vērtības. Ar Keitu Lūsi sarunājās Linda Tunte.

Grāmatvedis – sadarbības partneris

Dibinot uzņēmumu, īpašnieki izvērtē, kas viņu kompānijai būs vajadzīgs, bet kas – ne. Un allaž ir viena pozīcija, bez kuras nekad nav varēts iztikt un droši vien arī nevarēs, – grāmatvedība. Tāpēc katram uzņēmumam ir svarīgi, lai tam būtu labs grāmatvedis neatkarīgi no tā, kāda sadarbības forma tiek izvēlēta – ārpakalpojums vai arī pastāvīgā darbā pieņemts speciālists. Ar nozares ekspertiem sarunājās Andrejs Vaivars.

Nodokļi ienākumam no nekustamā īpašuma izmantošanas

Nekustamo īpašumu tā īpašnieks var izmantot savām vajadzībām vai arī to var nodot lietošanā citām personām. Kā pareizi klasificēt noslēgto līgumu nodokļu vajadzībām, kādi maksājumi ir ietverami nomas vai īres ienākumā un kādi izdevumi ir atskaitāmi nodokļu vajadzībām? Skaidro Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāja, SIA “INNOVATOR” nodokļu konsultante Dana Muceniece.

Vadības ziņojums agrāk un tagad

Iepriekšējos šīs sērijas rakstos uzzinājām, ka dažādiem likumā “Par grāmatvedību” uzskaitītajiem subjektiem – saimnieciskās darbības veicējiem – var atšķirties gada pārskata struktūra un pat bilances forma, kā arī citas lietas. Bet kā ir ar vadības ziņojumu? Par to LLU vieslektores, Grāmatvedības un finanšu koledžas docentes Lailas Kelmeres rakstā.

Kā Covid-19 pabalsti ietekmē vidējo izpeļņu?

Šogad vairums grāmatvežiem mulsinošs varētu šķist atvaļinājuma naudas aprēķins, jo daudzi uzņēmumi ir pieteikušies dīkstāves pabalstiem, tāpēc rodas jautājums: kā aprēķināt atvaļinājuma naudu par dīkstāves mēnešiem? Atbildi sniedz SIA “Deloitte Latvia” Ārpakalpojumu grāmatvedības nodaļas grāmatvede Anastasija Orlova.

Darba laiks komandējumos

Par darba laiku komandējumos redakcijā saņemam neskaitāmus jautājumus: vai laiks ceļā ir komandējuma laiks? Ja komandējums ir sestdienās un svētdienās, vai arī tas tiek uzskatīts par darba laiku un par šīm dienām arī jāmaksā komandējuma nauda? Atbildes atradīsiet Ingas Zāles rakstā.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” jūlija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.