Pamatīgs kā dzirnakmens – tāds izdevies arī mūsu drukātā žurnāla “iFinanses” jaunais numurs. Jūlijs atnācis ne vien ar īsti vasarīgu tveici, bet arī būtiskām izmaiņām nodokļu jomā. Lūk, neliels ieskats mēneša aktuālākajās tēmās! 

Nodokļi tiks celti – varam nešaubīties

Lai atdotu naudu, kas šobrīd tiek tērēta valsts atbalsta nodrošināšanai Covid-19 pandēmijas skartajiem uzņēmumiem, vajadzēs rūpēties par straujāku ekonomisko attīstību Latvijā un būs jāceļ arī nodokļi. Savukārt attiecībā uz darbaspēka nodokļu sloga mazināšanu tālāk par diskusijām tā arī netiekam. Par to intervijā – viens no pirmajiem atjaunotās Latvijas Republikas finanšu ministriem, ekonomists Uldis Osis. Ar viņu sarunājās Andrejs Vaivars.

Cenas spiež uz augšu algas, un otrādi

Jau vairāk nekā gadu ilgstošā pandēmija, kam sekoja dažādi ierobežojumi, no kuriem daļa joprojām nav atcelti, nenovēršami ir radījusi stresainu situāciju tautsaimniecībā. Vienas nozares nīkuļo, otras – strauji attīstās, trešās – stagnē. Tas viss nevar neatstāt iespaidu uz diviem būtiskiem ekonomikas attīstību raksturojošiem rādītājiem – inflāciju un darbaspēka atalgojumu. Par šiem jautājumiem Andrejs Vaivars iztaujā Latvijas vadošo banku ekonomikas ekspertus.

Sociālo iemaksu reforma

2021. gada 1. janvārī stājās spēkā grozījumi vairākos nodokļu likumos. Tika dots sava veida pārejas periods līdz šā gada 30. jūnijam, bet ar 2021. gada 1. jūliju mūs gaida diezgan ievērojamas pārmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļu un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu aprēķināšanā. SIA “Numeri” un Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Lilita Beķere aplūko galvenās izmaiņas un to ietekmi uz nodokļu maksātājiem.

Parunāsim par pārējiem kreditoriem!

Bilances postenī “Pārējie kreditori” praksē ir redzētas dažnedažādas summas, tāpēc šoreiz SIA "JOHANSONE UN PARTNERI" valdes locekle, zvērināta revidente Modrīte Johansone apskata, kurus izdevumus var attiecināt uz šo posteni, kā arī grāmatvežu biežāk pieļautās kļūdas.

Bērnu un jauniešu darbs vasarā

Daudzi skolēni vasaras brīvlaikā cenšas sameklēt darbu un nopelnīt naudiņu. No cik gadiem viņi drīkst strādāt? Cik stundu dienā drīkst strādāt? Kādi ir minimālie ienākumi? Kādus darbus viņi drīkst veikt? Atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem par skolēnu nodarbinātību vasaras mēnešos sniedz Inga Zāle.

Dokumentu digitalizēšana un grāmatvedības politika

Grāmatvedības organizācijas dokumentos jāapraksta visas grāmatvedības norises un procedūras, tostarp arī kārtība, kādā tiek veikta dokumentu digitalizācija. Uzklausām akciju sabiedrības “Unifiedpost” ekspertu ieteikumus, kas obligāti iekļaujams grāmatvedības politikā, pirms ievieš dokumentu digitalizēšanas procesus uzņēmumā.

Vai privātpersonai jāmaksā par valsts kļūdu?

2020. gadā Eiropas Komisija ir ierosinājusi pārkāpuma procedūru, jo spēkā esošais normatīvais regulējums par transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa piemērošanas prasībām bija pretējs un neatbilda Eiropas Savienības tiesībām. Šogad šis pārkāpums ir novērsts, veicot atbilstošus grozījumus likumā. Bet kā rīkoties, lai atgūtu prettiesiski pieprasīto nodokli? Skaidro ZAB “Sorainen” juriste Viktorija Soņeca.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” jūlija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.