Šī gada beidzamais drukātais “iFinanses” numurs ir klāt! Kā allaž žurnālā lasāmi raksti par dažādām aktuālām un uzņēmuma finanšu vadībā nozīmīgām tēmām.

Numura intervijā šomēnes saruna ar Liju Strašunu, AS “Swedbank” ekonomisti, atskatoties uz aizejošo gadu un mēģinot ieskicēt nākotnē gaidāmo. Savukārt rakstā “Grāmatvežu licencēšana – dūmi kūp, bet pāvests nav ievēlēts”, analizējam situāciju grāmatvežu sertificēšanas jomā – vai un kāpēc tas nepieciešams?

Pavisam drīz būs klāt brīdis, kad lielākajai daļai Latvijas uzņēmumu būs jāiesniedz pirmā paplašinātā uzņēmumu ienākuma nodokļa deklarācija jeb deklarācija par pārskata perioda pēdējo mēnesi. Uzņēmumiem, kuriem pārskata gads aptver 12 mēnešu periodu no janvāra līdz decembrim, deklarācija par decembri ir jāiesniedz obligāti, un tas jādara arī tiem, kuriem līdz šim neveidojās apliekamais objekts un kuri ikmēneša deklarācijas varēja arī neiesniegt. Deklarāciju sagatavošanā, visticamāk, noderēs špikeris - Agates Zīvertes sagatavots raksts.

Vienlaikus ir sācies inventarizāciju laiks. Pārskata gada slēguma inventarizācija nav obligāti jāveic pārskata gada pēdējā dienā, to ir atļauts veikt triju mēnešu laikā pirms pārskata gada beigu dienas vai mēneša laikā pēc tās, t.i., no pārskata gada 1.oktobra līdz nākamā gada 31.janvārim. Laila Kelmere atgādina būtiskāko, kam jāpievērš uzmanība.

Savukārt autors Māris Linga zina atbildi uz jautājumu: cik maksā svētki? Darba likumā noteikts, ka par svētku dienu, kurā darbinieks nestrādā, arī ir jāmaksā atlīdzība. Kā pareizi aprēķināt izmaksājamo summu par šo dienu – no vidējā darba dienu skaita mēnesī vai no vidējās izpeļņas? Atbildi meklēsim, izskatot konkrētu lasītāja jautājumu.

Pie atziņas, ka būt saimnieciskās darbības veicējam Latvijā nav izdevīgi, nonācis Matīss Kodoliņš. Ņemot vērā izmaiņas likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, daudziem saimnieciskās darbības veicējiem jāapsver, cik izdevīga tiem ir pašreizējā nodokļu maksāšanas forma, un, iespējams, jāmaina gan forma, gan veids. Tā kā saimnieciskās darbības veicējam ir tiesības izvēlēties un reizi gadā mainīt savu darbības formu, ieteicams izanalizēt savu darbību, lai izvēlētos labāko nodokļu maksāšanas režīmu.

Šie un vairāki citi noderīgi un interesanti raksti lasāmi decembra numurā!

Ja vēl neesi abonents, jebkurā brīdī vari par tādu kļūt ŠEIT.