Jaunā “iFinanses” numura vāks gluži vai izstaro Latviju pārņēmušo svelmi. Šī mēneša karstākās tēmas – atceltais izdevumu ierobežojums, ģimenes darījumi, samaksa pensionāram, PVN nozagtai precei... Piedāvajam ieskatu jaunajā žurnālā!

Mēs tiksim pāri visām neveiksmēm

Varētu teikt, ka šobrīd dzīvojam paaugstināta stresa apstākļos. Domāju, nepārspīlēšu, sakot, ka teju katram prātā iezagušās bažas – un kas būs tālāk, rudenī? Kā plānot darbu un dzīvi vispār? Tāpēc šoreiz uz sarunu aicinājām cilvēku, kas zina, kā tikt galā ar stresu, – Rīgas Stradiņa universitātes Psihiatrijas un narkoloģijas katedras profesoru psihiatru Māri Taubi. Ar viņu sarunājās Helēna Rozalinska.

Ģimenes darījumi caur nodokļu prizmu

Vai kopīgi tēriņi un mājsaimniecība drīkst būt tikai personām, kas izveidojušas ģimeni Civillikuma izpratnē, proti, reģistrējušas laulību? Jautājums ir absurds, tomēr, ņemot vērā nodokļu likumus, tāds nereti var rasties, piemēram, situācijā, kad partneri viens otram pārskaita naudas līdzekļus vai nolemj pārdot kopīgi iegādātu nekustamo īpašumu. SIA “Econome” sertificēts nodokļu konsultants Matīss Kodoliņš uzskata, ka pienācis laiks ģimenes jēdzienu iestrādāt arī nodokļu likumos.

Pakalpojumu eksports un PVN

Lai pareizi piemērotu pievienotās vērtības nodokli pakalpojumiem, vispirms jānosaka tā sniegšanas vieta. Kā to noteikt? Kopā ar SIA “ZAB COBALT” nodokļu konsultāciju vadītāju Sabīni Vuškāni apskatām gan vispārīgās nodokļa piemērošanas normas, gan arī atsevišķus pakalpojuma veidus, kad piemērojamas īpašas normas.

Izdevumu ierobežojums ir atcelts!

2022. gada janvārī Satversmes tiesa lēma, ka saimnieciskās darbības veicējiem 80% ierobežojums izdevumiem neatbilst Satversmei. Vai tas nozīmē, ka saimnieciskās darbības veicējiem jālabo iepriekšējo gadu deklarācijas, lai atgūtu pārmaksāto nodokli? Skaidro SIA “Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” Grāmatvedības un finanšu nodaļas vadītāja Linda Puriņa.

Darba samaksa pensionāram

Lai gan par darba samaksu un to aprēķināšanas niansēm var pētīt un rakstīt daudz, tomēr ar šo rakstu noslēgsim iepriekš iesākto tēmu par darba samaksas aprēķināšanas pamatjautājumiem. Šoreiz par to, kā aprēķināt darba samaksu darbiniekam – pensionāram. Skaidrību vieš Latvijas Lauksaimniecības universitātes vieslektore, Grāmatvedības un finanšu koledžas docente Laila Kelmere.

Nozagta prece – vai jāmaksā PVN?

Strīdi ar Valsts ieņēmumu dienestu un lietas izskatīšana tiesās ir laikietilpīgs, dārgs un, kas svarīgākais, nervus kutinošs process. Turklāt uzņēmumam jāturpina veiksmīgi darboties! SIA “Sorainen ZAB” vecākā nodokļu menedžere Dace Everte uzskata, ka izskatītā lieta uzskatāmi parāda – reizēm pilnīgi pietiek ar pirmās instances tiesas spriedumu. Un visām pusēm izdevīgāk to neturpināt.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” jūlija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.