Septembris atnācis ar rudenīgām vēsmām, bet jaunais "iFinanses" drukātais numurs pie lasītājiem devies ar labības lauka foto uz vāka, simbolizējot gada ražīgāko laiku. Kas aktuāls septembrī? Ielūkojieties jaunajā numurā!

Šī krīze Latvijai izmaksā ļoti dārgi 

Kam Covid-19 krīzes laikā ticis visvairāk valsts naudas, vai visām nozarēm atbalsta saņemšanas nosacījumi bijuši vienādi, cik lielā vērtībā valsts pārvaldes darbā gada laikā tiek novērstas kļūdas, un cik caurspīdīga ir mūsu sporta saimniecība? Ar Valsts kontroles vadītāju Rolandu Irkli sarunājās Andrejs Vaivars.

Doma laba, bet izpildījums nekvalitatīvs

Ar 2021. gada 1. jūliju Latvijā ir ieviestas minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas. No visām beidzamo gadu izmaiņām nodokļu politikā šis jaunievedums ir izraisījis vislielākās diskusijas. Vieni uzskata, ka tādējādi valdība rūpējas par iedzīvotāju sociālajām garantijām, bet citi ir pārliecināti, ka politiķi kārtējo reizi ir apgrūtinājuši uzņēmēju darbu ar normu, no kuras tik un tā nekādas praktiskas jēgas nebūs. Ar dažādu jomu pārstāvjiem sarunājās Andrejs Vaivars.

Jaunajos PVN režīmos jāievēro stingra kārtība

1. jūlijs, kad spēkā stājās apjomīgās izmaiņas Pievienotās vērtības nodokļa likumā attiecībā uz e-komerciju, ir pagājis. Daudzi tirgotāji jau mainījuši līdzšinējo darbības formu, reģistrējušies kādam no pievienotās vērtības nodokļa īpašajiem režīmiem un drīz sniegs pirmo deklarāciju. Kas svarīgs šobrīd? Kam pievērst uzmanību? Par to “ZAB COBALT” nodokļu konsultāciju vadītājas Sabīnes Vuškānes rakstā.

Kā lasīt jauno Grāmatvedības likumu?

Ir pieņemts jaunais Grāmatvedības likums, kas stāsies spēkā jau 2022. gada 1. janvārī. Lai gan joprojām ir daudz nezināmā, jo saistītie Ministru kabineta noteikumi vēl tikai top, likums jau tagad ir jāizlasa katram grāmatvedim un uzņēmuma vadītājam. Kas paliks, kā līdz šim, un kas ir mainījies? LRGA valdes locekle Anda Ziemele vērš uzmanību jaunumiem un arī būtiskiem precizējumiem, lai tie nepaslīdētu garām.

Kā noteikt pamatlīdzekļu vērtību?

Nevienā normatīvajā aktā nav noteikta aktīva vērtība kā kritērijs tā klasificēšanai par pamatlīdzekli. Tas ir atstāts uzņēmuma paša ziņā. Kas ir pamatlīdzeklis? Kāda ir saprātīga summa, no kuras aktīvu atzīt par pamatlīdzekli? Kādos gadījumos aktīvu labāk uzreiz iekļaut izmaksās? Vēlreiz par pamatlīdzekļiem no praktiskajiem, juridiskajiem un grāmatvedības aspektiem – SIA "JOHANSONE UN PARTNERI" valdes locekle, zvērināta revidente Modrīte Johansone.

Kad darba devējs “uzsauc” pusdienas

Darba devējam, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, ir iespēja segt darbiniekiem ēdināšanas izdevumus un tos iekļaut savās saimnieciskās darbības izmaksās. Kā organizēt ēdināšanu darba vietā vai attālinātajā darbā? Kādus izdevumus drīkst segt? Vai ir kādi ierobežojumi ēdināšanas izmaksām? Analizējam lasītāja jautājumus un atbildes meklējam kopā ar SIA “Juniko” valdes locekli, LIAA biznesa inkubatora uzņēmumu grāmatvedības un nodokļu konsultantu Igoru Kukjanu.

Ziņot par aizdomīgiem darījumiem kļūst vienkāršāk

2021. gada 12. jūlijā spēkā stājās grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā. Grozījumos iekļautas vairākas būtiskas izmaiņas, tajā skaitā ziņošanas kārtībā par aizdomīgiem darījumiem. Kas mainās? Skaidro ZAB “Ellex Kļaviņš” vecākā juriste, zvērināta advokāta palīgs Marta Cera.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFinanses” septembra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā ABONĒŠANA.