Kultūras ministrija (KM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā “Par pievienotās vērtības nodokļa samazinātās likmes 5% apmērā piemērošanas grāmatu, avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisku izdevumu iespieddarbu un elektroniska izdevuma formā piegādei ietekmi uz nozari” secinājusi, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 5% samazinātā likme grāmatniecības un mediju nozarei sniegusi iespēju pārvarēt inflāciju un palielināt grāmatu un periodikas izdevumu pieejamību lasītājiem, informē KM.

Lai novērtētu ietekmi, kādu ilgtermiņā sniedz samazinātās 5% PVN likmes piemērošana grāmatām un periodikas izdevumiem, valdība 13.augusta sēdē pēc iepazīšanās informatīvo ziņojumu atbalstīja KM ierosinājumu nozares rādītājus apkopot un analizēt 10 gadu periodā.

Tādējādi KM noteikts līdz 2029.gada 30.jūnijam sagatavot un iesniegt izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu, kurā izvērtēta PVN samazinātās likmes 5% apmērā piemērošana grāmatu, avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisku izdevumu iespieddarba un elektroniska izdevuma formā ietekme laikposmā no 2018.–2028.gadam, salīdzinot grāmatu un periodisko izdevumu nosaukumu skaitu un vidējo cenu komercapritē – grāmatu veikalos un preses tirdzniecības vietās.

Laika periodā no 2018.–2023.gadam, kas ir izvērtēts KM informatīvajā ziņojumā, grāmatniecības un poligrāfijas nozari ietekmējuši daudzi faktori – papīra iepirkuma cenu sadārdzinājums līdz pat 70%, inflācija, Covid-19 pandēmijas ierobežošanai noteiktie pasākumi, energoresursu cenu kāpums. Taču, pateicoties samazinātajai PVN likmei 5% apmērā, grāmatniecības nozare spējusi izturēt ārējo apstākļu ietekmi. Pozitīvus rezultātus uzrāda grāmatu komercaprites rādītāji, kas pieauguši no 1436 vienībām 2021.gadā līdz 1586 pērn, apliecinot, ka aktuālās grāmatas kļūst sabiedrībai pieejamākas. Audzis ir arī komercapritē esošo periodisko izdevumu skaits.

Latvijā PVN 5% samazinātā likme grāmatām un periodikas izdevumiem tika piemērota kopš 2021.gada 1.janvāra; pirms tam bija spēkā 12% PVN drukātām un datu nesējos pieejamām grāmatām un 21% PVN e-grāmatām un periodikas izdevumiem.

KM vērtējumā PVN samazinātās 5% likmes piemērošana grāmatām un periodiskajiem izdevumiem sniegusi nozarei amortizācijas iespējas, daļēji kompensējot straujo papīra izmaksu kāpumu grāmatu un periodisko izdevumu izdošanai, energoresursu cenu kāpumu un Latvijas ekonomikas inflāciju, atļaujot noturēt vidējo grāmatas cenu aptuveni 16,7% un periodisko izdevumu kāpumu 13,6–21,8% ietvaros.

Pozitīvi vērtējama tendence, ka nozīmīgāko Latvijas grāmatizdevēju izdoto grāmatu cena 2023.gadā samazinājās aptuveni 15,7% apmērā salīdzinājumā ar 2021.gadu, kas norāda uz nozares procesu stabilizēšanos PVN samazinātās 5% likmes piemērošanas rezultātā, kas amortizē ar nozares darbību saistīto izmaksu kāpumu un rada labvēlīgus apstākļus jaunu grāmatu tapšanai latviešu valodā un pieejamībai sabiedrībai.

Gandrīz visās Eiropas valstīs grāmatas ir izņēmuma statusā, kam piešķirta iespējami zemākā PVN likme. Piemēram, 0% PVN likmi grāmatām piemēro Norvēģija, Īrija un Lielbritānija, kas ir viens no būtiskiem iemesliem angļu valodas izplatībai un lomai pasaulē; 3–4% PVN grāmatām piemēro Luksemburga, Šveice, Itālija un Spānija, 5% PVN grāmatām ir Latvijā, Horvātijā, Maltā, Kiprā, Polijā, Rumānijā, Ungārijā un Slovēnijā.