Noteikti arī tu esi dzirdējis, ka viens no izplatītākajiem stresa un uztraukumu iemesliem cilvēku dzīvē ir finanses un ar tām saistītās problēmas. Lai arī cik rūpīgi mēs plānotu savu budžetu, mēdz gadīties dažādas neplānotas situācijas, kas ievērojami ietekmē mūsu dzīvi. Tāpat arī cilvēki mēdz pieļaut dažādas kļūdas, kas noved pie finansiālām grūtībām. Ielūkosimies populārākajās finanšu pārvaldības problēmās un kļūdās, lai saprastu, kā no tām izvairīties.

Paļaušanās uz gribasspēku, nevis automatizētajām sistēmām

Kad nepieciešams kontrolēt savu finansiālo situāciju, ir diezgan bīstami paļauties tikai uz savu gribasspēku. Protams, cilvēki ir dažādi, taču, būsim atklāti, modernās tehnoloģijas nav iespējams pierunāt vai tik viegli apmānīt. Piemēram, runājot par ikmēneša rēķinu apmaksu, iekrājumu veidošanu utt., šo uzdevumu labāk atstāt automatizēto sistēmu ziņā. Lai to izdarītu, internetbankās mūsdienās ļoti vienkārši iespējams uzstādīt automātiskos maksājumus, kas parūpēsies par to, lai noteiktā mēneša datumā no tava konta konkrētiem mērķiem tiktu novirzītas naudas summas. To vari izmantot arī iekrājumu veidošanai, proti, uzstādīt sistēmu, kas nodrošinās, ka katru mēnesi, kad tavā kontā ienāks alga, daļa no tās tiks pārskaitīta uz krājkontu. Tā tu ne tikai atvieglosi sev ikdienu, bet arī būsi drošs, ka pieturies pie budžeta plāna, nevis ļaujies mirkļa vājumam un iekrājumiem domāto naudu iztērē kādam maznozīmīgam mērķim.

Nepareiza parādsaistību pārvaldīšana

Ja tu šobrīd lasi šo rakstu, ir augsta iespējamība, ka tu esi viens no daudziem Latvijas iedzīvotājiem, kuriem ir kādas parādsaistības. Tas var būt kas neliels, piemēram, ātrais kredīts vai kredītlīnija, vai arī kas apjomīgāks, piemēram, aizdevums dzīvokļa iegādei. Diemžēl ne visiem izdodas veiksmīgi tikt vaļā no šīm saistībām un laikā atmaksāt aizdevumus.

Mūsdienās daļa sabiedrības uzskata, ka jebkāda veida kredīti ir sava veida apgrūtinājums un par tiem rodas negatīvs iespaids. Taču patiesībā, apdomīgi izmantojot aizdevēju piedāvātos pakalpojumus, mēs ātrāk varam sasniegt savus mērķus. Taču, protams, lai pie tā nonāktu, nepieciešams iemācīties pārvaldīt savas finanses, tai skaitā arī parādsaistības.

Pirmais solis ceļā uz brīvību ir parādu kategorizēšana. To vari iedalīt "labajos" un "sliktajos". "Labie" parādi ir tie, kas veido ieguldījumu nākotnei, piemēram, mājas kredīts, studiju kredīts utt. Savukārt "sliktie" kredīti ir tie, kas nenes ieguvumus ilgtermiņā. Tie var būt ātrie kredīti, auto kredīts utt. Vispirms tev noteikti jācenšas pēc iespējas ātrāk atbrīvoties no "sliktajiem" kredītiem, tos laicīgi atmaksājot. Protams, nedrīkst aizmirst arī par pārējiem, taču šeit vajadzētu pacenties saplānot savas finanses tā, lai katru mēnesi tu varētu atmaksāt lielāku summu, lai aizdevumi ātrāk dzēstos.

Aizdevēju noteikumu nepietiekama izpētīšana

Mūsdienās teju ikviens dzīvē ir noformējis mazāku vai lielāku aizdevumu. Tas, cik lielu procentu apjomu tev ir jāmaksā un kāda summa tev ir pieejama, atkarīga no tā, kā tevi novērtē konkrētais aizdevējs, aplūkojot tavu kredītvēsturi un ienākumus. Ja tu tiec uzskatīts par augsta riska klientu, procentos var nākties samaksāt diezgan lielas summas. Pievērs uzmanību tam, kādu informāciju par tevi aizdevējs ņem vērā. Zini, ka viņiem ir svarīgs tavs ienākumu apjoms, kā arī, protams, tava kredītvēsture, proti, vai tev iepriekš nav bijuši laikā nesamaksāti kredīti utt. Centies saglabāt savu kredītvēsturi pozitīvu un maksāt visus rēķinus laikā.

Nedomāšana par nākotni

Lai arī informācija par to, cik svarīgi ir sākt plānot savu nākotni jau tagad, pieejama it visur, tikai neliela daļa sabiedrības to uztver nopietni. Jo agrāk tu sāksi veidot uzkrājumus, jo lielāki tie izveidosies laika gaitā. Uzkrājumi var būt noderīgi dažādos gadījumos, ne tikai tad, kad tu jau būsi pensijas vecumā. Var gadīties, ka būs nepieciešami medicīniskie pakalpojumi, automašīnas remonts, jāveic lielāks pirkums vai kas cits. Tāpat tu vari sākt krāt naudu savu bērnu izglītošanai, kas vienmēr ir labs mērķis.

Finansiālo mērķu trūkums

Pētījumi rāda, ka teju puse to cilvēku, kas savus finansiālos mērķus uzraksta uz papīra vai piefiksē datorā, visbiežāk arī tos sasniedz. Tu nevari savā dzīvē iet uz priekšu, ja nepārdomā, ko vēlies sasniegt. Centies veidot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa finanšu mērķus. Tie palīdzēs tev saprast, kādas darbības jāveic, lai sasniegtu iecerēto. Iesakām tev uzrakstīt uz papīra visus savus finansiālos mērķus uzreiz pēc šī raksta izlasīšanas!

Izvairīšanās no sarunām par naudu

Šī ir viena no lielākajām problēmām, ar kuru saskaras gan jaunieši, gan pieaugušie. Tas, ka tu nerunā par naudu, nenozīmē, ka tev nav problēmu! Turklāt izvairīšanās no tām padara situāciju vēl ļaunāku. Jā, nav šaubu, ka domāt un runāt par finansiālajām problēmām ir grūti. Taču, diskutējot par šīm tēmām ar tuviniekiem un uzticamiem draugiem, tu vari nonākt pie iespējamiem risinājumiem, kas tev pašam nemaz neienāktu prātā. Klusēšana un ciešana vienatnē noteikti nav labākā alternatīva, kā atrisināt ar naudu saistītās problēmas. Savukārt, ja tev nav tuva cilvēka, pie kura vērsties, mūsdienās ir finanšu konsultanti, kas tev var palīdzēt atgūt kontroli pār saviem ienākumiem un izdevumiem.

Personīgās finanses ir ļoti interesanta tēma. Tā nav tikai lieta, ar kuru mēs ikdienā sastopamies, cenšoties saplānot savu dzīvi, lai naudas pietiktu gan rēķiniem, gan atpūtai. Tā ir iespēja iemācīties kontrolēt savu finansiālo situāciju veiksmīgāk, lai iegūtu brīvību un drošības sajūtu. Nekad nav par vēlu sākt vairāk interesēties par to, kā attīstīties un iemācīties ne tikai gudri pelnīt, bet arī gudri tērēt.