Saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas Nr.952/2013, ar ko izveido Savienības Muitas kodeksu jeb Savienības Muitas kodeksa (SMK) prasībām ir uzsākta Elektroniskās muitas datu apstrādes sistēmas (EMDAS) funkcionalitāšu pārbūve, informē Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvalde.

Darbi tiek veikti Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta "E-muita (1.kārta)" ietvaros.

Kā pirmā SMK prasībām tiks pielāgota EMDAS Manifestu un pagaidu uzglabāšanas (MAN/PU) funkcionalitāte. Plānots, ka jaunā EMDAS MAN/PU versija produkcijas vidē lietotājiem būs pieejama 2017.gada septembra 2.pusē.

Lielākās izmaiņas lietotājam būs pagaidu uzglabāšanas deklarācijas (PUD) datu elementu (aiļu) apjomā, izkārtojumā, nosaukumos un aizpildēs. Tiks veidoti jauni risinājumi, lai optimizētu PUD, kas seko pēc tranzīta procedūras, apstrādi, tādējādi samazinot laika patēriņu, kas nepieciešams iepriekšējās procedūras slēgšanai un pagaidu uzglabāšanas noformēšanai. Jaunajā EMDAS MAN/PU funkcionalitātē lietotājam atbilstoši SMK 148.panta 5.punktā noteiktajam tiks nodrošināta iespēja pārvietot pagaidu uzglabāšanā esošas preces starp dažādām pagaidu uzglabāšanas vietām Latvijas teritorijā, neizmantojot tranzīta procedūru.

Jānorāda, ka izmaiņas MAN/PU funkcionalitātē skars arī programmisko saskarni. VID mājaslapā tiks publicētas arī EMDAS MAN/PU moduļa aktualizētā Programmiskās saskarnes lietotāja rokasgrāmata komersantu informācijas sistēmu sasaistei ar muitas informācijas sistēmu un Sistēmas lietotāja rokasgrāmata.

Pirms izmaiņu uzstādīšanas produkcijas vidē 2017.gada septembrī VID Muitas pārvalde plāno organizēt bezmaksas seminārus, kuros tiks prezentēti funkcionalitātes jaunumi, kā arī sniegta informācija un skaidrojumi saistībā ar PUD aizpildi.