Lai veicinātu ciešāku un efektīvāku sadarbību starp nodokļu maksātāju un Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ir pilnveidota līdzšinējā Padziļinātās sadarbības programma jeb t.s. “baltais saraksts”. No 2019.gada 1.janvāra ir papildināti nosacījumi, lai šo sadarbības programmu un tās sniegtās priekšrocības varētu izmantot arvien plašāks komersantu loks, tajā skaitā – arī mazie un vidējie uzņēmumi, informē VID.

Ar jauno Padziļinātās sadarbības programmas modeli tiek ieviesta nodokļu maksātāju grupēšana pēc to darbības (piemēram, kavēto nodokļu pārskatu / deklarāciju skaits, aktuālie parādi, nomaksāto nodokļu kopsumma, vidējie darba ņēmēju ienākumi un citi kritēriji) trīs līmeņos – Bronza, Sudrabs un Zelts. Programmas dalībnieku atlase notiks vienu reizi gadā programmā jaunus dalībniekus iekļaujot katru gadu no 1.janvāra pēc VID rīcībā esošās informācijas automātiskas atlases un izvērtēšanas.

Katra līmeņa dalībniekam būs piemērojami atvieglojumi un priekšrocības, ko piedāvās VID, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra, Ekonomikas ministrija (tai skaitā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra) un Izglītības un zinātnes ministrija. Tiek prognozēts, ka jaunā modeļa Padziļinātās sadarbības programmas kritējiem varētu atbilst aptuveni 2500 nodokļu maksātāju.

Padziļinātās sadarbības programma sevi ir pierādījusi kā nozīmīgu instrumentu sadarbībai starp nodokļu maksātājiem un valsts iestādēm, pašlaik apvienojot tajā jau 75 nodokļu maksātājus. Ņemot vērā noteiktos programmas atlases kritērijus, līdz šim par tās dalībniekiem bija iespējams kļūt tikai lieliem uzņēmumiem.