Sākot ar jūniju, tirdzniecības vietās pakāpeniski nonāks ar jauna dizaina akcīzes nodokļa marku marķētas dažādas akcīzes preces. Akcīzes marka apliecina to, ka minētais produkts ir nonācis tirdzniecībā legāli, par to ir nomaksāts akcīzes nodoklis un produkta kvalitāte atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Ar jaunā dizaina akcīzes nodokļa marku būs marķēti šādi produkti – alkoholiskie dzērieni, smēķējamā tabaka, karsējamā tabaka, cigāri un cigarillas, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamie šķidrumi, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamo šķidrumu sagatavošanas sastāvdaļas un tabakas aizstājējprodukti, kuru marķēšanai izmanto uzlīmi ar optiski mainīgu difraktīvu elementu.

Uz jaunā dizaina akcīzes nodokļa markas ir attēlots ūdensputna siluets ūdenszālēs, zem kura ir izvietota josla ar optiski mainīgiem difraktīviem elementiem (hologrāfisku attēlu), uz kura redzams – Latvijas nosaukums, kas tiek atveidots ar akronīmu “LV”, un kontrastējoši atstarojoši zivs simboli. Akcīzes nodokļa marka ir perforēta, tajā ir iestrādāta trīs dažādu formu perforācija (~ / × / ^). Tāpat kā līdz šim uz markas tiek norādīta akcīzes nodokļa markas sērija un numurs: “XX 0000000”. 

VID vērš uzmanību, ka apritē vienlaikus var atrasties akcīzes preces, kas marķētas gan ar iepriekšējā dizaina, gan ar jaunā dizaina akcīzes nodokļa markām, jo akcīzes preces ar iepriekšējā dizaina akcīzes nodokļa markām ir atļauts realizēt neierobežotu laiku, proti, kamēr uzņēmējs iztirgo visu to produkciju, kas ir iepirkta līdz jaunā dizaina akcīzes nodokļa markas ieviešanai un par kuru ir samaksāts akcīzes nodoklis.

Taču jebkādu šaubu gadījumā pircējiem ir iespēja pārliecināties par akcīzes nodokļa markas atbilstību akcīzes precei, uz kuras tā ir piestiprināta. To var izdarīt VID tīmekļvietnē esošajā publiskojamo datu bāzē.