Sākšu ar smaidu: "Šis raksts ir par brīvu tiem lasītājiem, kas ir izlasījuši iepriekšējos rakstus par rabata un skonto tipa atlaidēm!" Taču, izlasot šo rakstu, iespējams, varēs secināt, ka šis atlaižu veids (bonuss) nav tik pozitīvs un konstruktīvs kā iepriekš aprakstītie uz racionāliem pamatiem balstītie veidi – rabats un skonto.

Kas ir bonuss? Kādas asociācijas rodas, dzirdot šo vārdu? Domāju, ka lielākoties asociācijas ir pozitīvas. Vārds "bonuss" ir radies no latīņu vārda bonus (labs, vēlīgs). Mūsdienās bonuss ir atalgojums vai atlaide par labvēlīgu izturēšanos. Galvenās bonusa pazīmes ir "papildus" un "virs ierastā". Bonuss var būt:

  • prēmijas gada beigās;
  • priekšrocības, kaut ko vai kaut kā darot;
  • mantiska vai naudas balva.

Tāpat kā visas balvas un dāvanas, arī bonusus parasti skaisti "iesaiņo", kas pircējam liek domāt par īpašu goda un cieņas izrādīšanu. Taču zem skaistā "iesaiņojuma" slēpjas uzņēmuma komercintereses, kuras nodrošina, izmantojot cilvēku sociālās uzvedības vadīšanu. Šādas vadīšanas iznākumu ekonomisti jau ir iemācījušies ja ne precīzi, tad vismaz aptuveni aprēķināt.