No nākama gada mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) likmi plānots noteikt 15% apmērā no apgrozījuma. Tas paredzēts Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā otrdien, 13.12.2016., konceptuāli atbalstītajos grozījumos Mikrouzņēmumu nodokļa likumā (MUN likums). 

Grozījumi izstrādāti, lai atceltu šī gada 23.novembrī pieņemtās izmaiņas, ar kurām paredzēja pakāpeniski atteikties no MUN maksāšanas režīma. Līdz cita - mazajiem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgāka - nodokļu regulējuma izstrādei spēkā būs līdzšinējais režīms, norāda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns.

Ņemot vērā radušos situāciju, kad liels skaits mikrouzņēmumu bija nolēmuši savu darbību pārtraukt, ar grozījumiem paredzēta iespēja šiem uzņēmējiem līdz 31.01.2017. atgūt MUN maksātāja statusu. 

Rosinātās izmaiņas paredz 2017.gadā no MUN ieņēmumiem valsts sociālās apdrošināšanas obligātajās iemaksās (VSAOI) novirzīt 70,4%, bet 2018.gadā – 80%. 

Šobrīd MUN likme apgrozījumam līdz 7000 EUR ir 9%. 

Tāpat Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien atbalstīja likumprojektu, kurā paredzēts atteikties no minimālo VSAOI ieviešanas. Komisijas deputāti nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā grozījumus likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" (likums par VSA), lai atceltu 30.11.2015. pieņemto tiesisko regulējumu. Jaunajā regulējumā tik paredzēts 2017.gadā VSAOI minimālo objektu noteikt 3/4 apmērā no valstī noteiktās minimālās algas, bet no 2018.gada VSAOI būtu jāveic vismaz no minimālās darba algas.

Kā norādīts likumprojekta anotācijā, neskatoties uz pārejas periodu, kas bija noteikts jaunajam regulējumam, šādu izmaiņu ieviešanai būtu nepieciešama būtiska īpaši maza apjoma uzņēmējdarbības pārstrukturizācija, mainot nodokļu maksāšanas režīmus un paaugstinot nepilna laika darba izmaksas mazatalgotos darbos un izmaksas sezonāli nodarbinātajiem. Pret grozījumiem iebilda arī nevalstiskās organizācijas, norādot, ka ar tiem var tik kavēta biedrību un nodibinājumu sociāli atbildīgo mērķu īstenošana. 

Ņemot vērā, ka komisijā pieņemts lēmums par pilnīgu atteikšanos no minimālo VSAOI apjoma noteikšanas, deputāti šodien nolēma atsaukt iepriekš Saeimā iesniegto likumprojektu, ar kuru paredzēja noteikt papildu nodarbināto kategorijas, uz kurām neattiektos prasības par VSAOI minimālo objektu, šodien pavēstīja Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Atbildīgās komisijas nolēmušas aicināt Saeimu grozījumus MUN likumā un likumā par VSA iekļaut parlamenta 15.decembra sēdes darba kārtībā, noteikt tiem steidzamību un pieņemt pirmajā lasījumā, bet galīgajā lasījumā – 20.decembrī.