Ministru kabineta (MK) mājaslapā ir publicēts grozījumu projekts Grāmatvedības likumā, saskaņā ar kuru plānota elektronisku rēķinu izrakstīšana sākot no 2026.gada 1.janvāra par preču un pakalpojumu piegādēm starp Latvijas uzņēmumiem.

Prasība izrakstīt elektroniskos rēķinus neattieksies uz tiem darījumiem, par kuriem ir izrakstāms kases čeks, ja rēķins tiek izrakstīts ar Nacionālā veselības dienesta sistēmas palīdzību un uz valsts drošības iestāžu darījumiem, par ko dokumenti tiek izrakstīti iestādes elektroniskās aprites sistēmā.

Grozījumos attiecībā par elektronisko rēķinu nosūtīšanas veidu, kas ir visu uzņēmumu lielākā interese un arī bažas, ir paredzēts, ka “uzņēmumi vienojas par strukturēta elektroniskā rēķina nosūtīšanu pa MK noteiktajiem piegādes kanāliem. MK nosaka strukturēta elektroniskā rēķina aprites kārtību”. MK šos noteikumus ir pienākums izdot līdz 2025.gada 1.jūlijam.

Tādējādi jau tagad ir skaidrs, ka uzņēmējus gaida izaicinājumi tikai pusgada laikā ieviest atbilstoši funkcionējošus papildinājumus to grāmatvedības sistēmām, lai nodrošinātu atbilstību likuma grozījumu prasībām. Arī citu dalībvalstu pieredze liecina, ka bieži vien uzņēmējiem ir būtiskas problēmas, ko rada nepietiekamā grāmatvedības programmatūras apkalpojošo uzņēmumu kapacitāte.

Tāpat arī no Grāmatvedības likuma grozījumu projekta nav saprotams, kādu informāciju būs iespējams iekļaut jaunajā e-rēķinā (piemēram, rēķina pielikumi, dažādu pozīciju detalizēti apraksti), kā arī nav precizēti rēķina izrakstīšanas termiņi.