No 2017.gada stājas spēkā grozījumi likumā "Par nodokļiem un nodevām" (likums par NN), ar kuriem noteikti gadījumi, kad Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir tiesības atslēgt domēna vārdu un pārtraukt (apturēt) mitināšanas pakalpojumu.

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem, VID šādas tiesības var īstenot, ja nodokļu maksātājs:

  • tīmekļa vietni izmanto nereģistrētas saimnieciskās darbības veikšanai;
  • nerezidents (ārvalsts komersants) tīmekļa vietni izmanto Latvijas ekonomiskajā vidē un nav reģistrējis pastāvīgo pārstāvniecību vai nav komercreģistrā reģistrējis filiāli;
  • tīmekļa vietnē veic saimniecisko darbību un tā nav reģistrēta kā struktūrvienība;
  • veicot saimniecisko darbību internetā sevi neidentificē (neievēro likuma par NN 15.3panta prasības);
  • nodokļu maksātājam ir apturēta saimnieciskā darbība saskaņā ar likuma par NN 34.1pantu, ja tīmekļa vietne ir struktūrvienība likuma 1.panta 24.punkta izpratnē.

Tādējādi, ja nodokļu maksātājs veiks nereģistrētu saimniecisko darbību tīmekļa vietnē vai, veicot saimniecisko darbību, sevi neidentificēs, vai arī nodokļu maksātājam būs apturēta saimnieciskā darbība, VID būs tiesības ierobežot tīmekļa vietnes darbību.

Aplūkotās izmaiņas noteiktas likuma par NN 34.4panta 1.daļā, savukārt panta 11. un 12.daļā regulēta tīmekļa vietnes darbības atjaunošanas kārtība. Proti, ja nodokļu maksātājs novērsīs konstatēto pārkāpumu, tīmekļa vietnes darbība tiks atjaunota.