Uzņēmumi arvien plašāk izmanto auto līzingu un auto kredītu, kas ļauj iegādāties dažādus transportlīdzekļus bez pilnīgas, tūlītējas pirkuma apmaksas. Šie pakalpojumi pieejami gan jauniem, gan lietotiem automobiļiem. Turklāt juridiskajām personām tiek piedāvāta vēl plašāka auto izvēle, jo dažādi aizdevumi veidi attiecas arī uz speciālo auto tehniku, piemēram, celtņiem, buldozeriem, ekskavatoriem.

Auto līzinga veidi uzņēmējiem

Bieži ir maldīgs priekšstats, ka auto līzingu izmanto tikai jauni uzņēmumi, kuriem vēl nav līdzekļu auto tehnikas iegādei. Realitātē operatīvais līzings bieži ir izdevīgākais risinājums uzņēmējiem, kuriem speciāla tehnika būs nepieciešama ierobežotu laika posmu vai arī kuru automašīnas regulāri brauc uz dažādiem galamērķiem valsts teritorijā.

Transportlīdzekļu līzinga klasifikācija uzņēmumiem neatšķiras no tāda paša pakalpojuma, ko piešķir parastajiem pilsoņiem. Atšķirības šajās jomās var atrast tikai automašīnas piešķiršanas nosacījumos. Starp visiem auto līzinga tipiem visbiežāk sastopamas trīs galvenās kategorijas:

  • Finanšu līzings. Šis auto līzinga tips paredz auto iegādi par bankas vai līzinga kompānijas līdzekļiem. Tālāk transportlīdzekli nodod rokās uzņēmumam, kurš katru mēnesi apmaksā daļu no auto vērtības un amortizācijas procentus par mašīnas nolietojumu. Tiklīdz visa līzinga automašīnas vērtība tiks dzēsta, tā tiks pārreģistrēta uzņēmuma pilnā īpašumā.
  • Operatīvais līzings. Šis līzinga tips tiek piemērots uzņēmumiem, kuri vēlas lietot jaunas automašīnas. Līzings ļauj netērēt lielu naudas summu autoparka atjaunošanai, bet ekspluatēt jaunas automašīnas. Operatīvā līzinga gadījumā auto pērk banka vai līzinga kompānija, bet to, kāda tieši automašīna tiks iegādāta, izvēlas pats klients. Operatīvā līzinga līguma darbības laikā uzņēmums apmaksā tikai amortizācijas procentus par nolietojumu (ar finanšu līzingu klients apmaksā vēl arī gada procentus un pašu auto vērtību). Tiklīdz līguma darbības periods beigsies, līzinga saņēmējam būs vairāki varianti, kā rīkoties ar automobili: izmantot izpirkuma tiesības; pagarināt līgumu un dzēst atlikušo auto vērtību; ierosināt izpirkt transportlīdzekli trešajai personai; atdot mašīnu bankai vai līzinga kompānijai.

Auto kredīts – patēriņa kredīts noteiktam mērķim

Uzņēmējs var izlemt par labu arī auto kredītam – šādu pakalpojumu sniedz gan bankas, gan nebanku aizdevēji. Parasti auto kredītu izvēlas lietotām automašīnām; tā procenti ir augstāki, bet netiek pieprasīta ķīla vai garantija. Kredīta maksimālais apjoms dažādiem aizdevējiem ir atšķirīgs, bet tradicionāli nepārsniedz 25 tūkst. eiro ar atmaksas termiņu līdz 84 mēnešiem. Auto kredīts ir kā patēriņa kredīts tikai ar mērķi iegādāties auto, jo aizņemšanās nosacījumi krasi neatšķiras.

Auto kredītu biežāk izmanto, ja nepieciešams iegādāties ne vairāk par dažiem auto, pretējā gadījumā uzņēmumi izvēlas pilna servisa auto nomu vai operatīvo līzingu sakarā ar izmaksu norakstīšanu un finanšu jautājumiem no grāmatvedības puses.

Auto kredīts tiek izsniegts šādiem mērķiem:

  • lai iegādātos automašīnu,
  • automašīnas remontam un apkalpošanai,
  • riepu, disku un citu detaļu iegādei,
  • pretkorozijas apstrādei, u.c.

Riski un likmes atšķiras

Auto līzings un auto kredīts ir atšķirīgi pakalpojumi: izsniedzot auto kredītu, aizdevējs vienkārši piešķir naudu un neņem ķīlu. Ja aizņēmējam rodas grūtības ar kredīta atmaksāšanu, aizdevējam nāksies īstenot garo un salīdzinoši dārgo piedziņas procedūru. Ja aizņēmējs ir saņēmis līzingu un pārtraucis maksāt, līzinga kompānija var atsavināt automašīnu, kas joprojām ir tās īpašums.

Tāpēc arī līzinga un auto kredīta likmes atšķiras: līzinga likme meitas banku uzņēmumos ir vidēji no 2% līdz 5% (nebanku aizdevējiem gan tā būs daudz augstāka), auto kredītam bankās un finanšu uzņēmumos – 7% -10% un vairāk.

Lai salīdzinātu Latvijas tirgū pieejamos auto kreditēšanas pakalpojumus, vērts ielūkoties "Sortter" kredītu salīdzināšanas platformā. "Sortter" salīdzina ne tikai auto kredītus, bet arī patēriņa, hipotekāro kredītu piedāvājumus, kā arī kredītkartes, debetkartes un digitālos makus.

Kredītu salīdzināšana_Sortter.jpg