Vai esat kādreiz skatījies laukā pa logu uz savu kaimiņu māju domādams, kāpēc jums regulāri pietrūkst naudas un ir jāņem ātrais kredīts, lai izdzīvotu, kamēr kaimiņi var atļauties visu, ko vien sirds kāro? Galu galā, jūs dzīvojat vienā rajonā, jūsu bērni mācās vienā skolā un jūsu ienākumu līmenis ir gandrīz vienāds, taču jūsu dzīvesveids krasi atšķiras un viņu finansiālā situācija ir vērtējama kā daudz labāka. Nav jau labi skaitīt naudu citu makos, bet šeit būs daži no iespējamajiem iemesliem, kāpēc cilvēki ar līdzīgiem ienākumiem un dzīves gājumu, ir krietni vien turīgāki par jums.

Viņiem ir citas prioritātes

Iespējams, viss slēpjas tajā, ka jūsu kaimiņi vienkārši tērē naudu kam citam. Varbūt jūs vairāk izdodat par savu bērnu izglītošanu, uzkrājat naudu pensijai, veidojat uzkrājumus neparedzētām situācijām utt., kamēr jūsu kaimiņi visu izdod par remontiem, dārgām mašīnām, zīmolu apģērbiem utt. Varbūt jūsu kaimiņi tikai no malas šķiet turīgāki, bet patiesībā jūs esat tas, kura finansiālās situācija ir labāka un stabilāka. Vērojot kaimiņus no malas, nav iespējams noteikt to, vai viņi ir turīgi vai nav, tāpēc neizdariet pārsteidzīgus secinājumus un dzīvojiet savu dzīvi, nedomājot par citu finansēm.

Jūsu kaimiņi prot efektīvi taupīt

Vēl viens izskaidrojums varētu būt tāds, ka jūsu kaimiņi patiešām dzīvo labāk, jo viņi prot racionālāk rīkoties ar savu naudu. Tas, cik daudz mēs varam atļauties tērēt, lielā mērā ir atkarīgs no tā, kā mēs pārvaldām savas finanses. Ļoti daudzi cilvēki naudu tērē nelietderīgi. Viens no tipiskākajiem piemēriem, kad nauda bez vajadzības tiek izšķērdēta, ir pārtikas produktu pirkšana pārlieku lielos apjomos. Jūs to visu nopērkat un pēc tam pusi izmetat laukā. Principā, jūs izmetat laukā savu naudu. Protams, nauda nelietderīgi ik dienas tiek tērēta arī citām lietām. Ja jūs vēlaties no tā izvairīties, plānojiet savu budžetu un meklējiet veidus, kā efektīvi ietaupīt. Iespējams, tad arī jūs varēsiet dzīvot tik pat labi kā jūsu kaimiņi.

Jūsu kaimiņi savu naudu investē

Ja skaidri zināt, ka jūsu kaimiņu aktīvie ienākumi nevar būt daudz lielāki par jūsu aktīvajiem ienākumiem, visticamāk, viņi daļu savas naudas investē, tādā viedā papildus aktīvajiem ienākumiem gūstot arī pasīvos ienākumus. Investīcijas var dot ļoti lielu pienesumu ikmēneša budžetā. Ja arī jūs vēlaties, lai jūsu nopelnītā nauda nevis tiktu izdota par lietām, kas ar laiku zaudē vērtību, bet gan vairotos pati no sevis, ir jāprot to likt lietā. Apgūstiet investēšanas māku un atrodiet veidus, kā likt savam uzkrātajam kapitālam augt pašam no sevis.

Jūsu kaimiņi pieņēma labākus lēmumus pagātnē

Ne vienmēr tas, ko mēs redzam tagad, ir pēdējā laika notikumu rezultāts. Ja kādam ir labāka finansiālā situācija šodien, iespējams, tas ir tāpēc, ka pagātnē viņi ir dzīvojuši ļoti taupīgi un uzkrājuši lielu kapitālu vai jebkādā citā veidā nodrošinājuši pārtikušu dzīvi šodien. Tagad ir pienācis tas laiks, kad viņi savu naudu var tērēt. Ja jūs uzkrājumus nekad neesat veidojis, nebrīnieties, ka dzīvojat no algas līdz algai.

Jūsu kaimiņi regulāri ņem kredītus

Vēl viens variants var būt tieši pretējs iepriekšējam, proti, jūsu kaimiņi ir nevis izveidojuši iekrājumus pagātnē, bet gan pašlaik dzīvo uz kredīta. Iespējams, viņi izmanto tādu pakalpojumu kā sms kredīts ikdienas tēriņu segšanai, kā arī viņiem ir ilgtermiņa kredīti un citas parādsaistības. Ja tas ir izskaidrojums jūsu kaimiņu ekstravagantajam dzīvesveidam, tad patiesībā viņu finansiālais stāvoklis ir krietni vien sliktāks nekā jūsējais, un agri vai vēlu viņi iekļūs tik dziļi parādu jūgā, ka vairs netiks galā ar saviem izdevumiem.

Kopumā no tā varam secināt, ka finansiālo situāciju neveido vien tas, cik daudz naudas jūs nopelnāt konkrētajā brīdī, bet arī tas, kā šo nopelnīto naudu jūs pārvaldāt. Vēl, protams, jāņem vērā arī tas, ka labu finansiālo situāciju ir iespējams arī notēlot jeb izveidot mākslīgi, ņemot kredītus un visu naudu notriecot ārišķīgām lietām. Jebkurā gadījumā nevienam nevajadzētu savu finansiālos situāciju un dzīves līmeni kopumā salīdzināt ar citiem. Ja vēlaties, lai jūsu dzīve un finansiālā situācija ir labāka, strādājiet pie tās un meklējiet veidus, kā ietaupīt un nopelnīt vairāk. Tas ir vienīgais ceļš uz finansiālo brīvību.