Šogad kardināli mainījās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) aprēķināšanas principi, tāpēc grāmatvežiem nācās mainīt domāšanu par šī nodokļa aprēķiniem. IIN vairs nav pakārtots kādam konkrētam ienākumam (algai, autoratlīdzībai vai citai), bet gan tiek rēķināts progresīvi un rezumējošā kārtībā, gada ietvaros skatot visus cilvēka saņemtos ienākumus. Līdz ar to katram strādājošajam pašam jāseko līdzi savam ienākumu apmēram – atgādina "iFinanses" redakcija.

Lai nerastos nodokļu parādi, kas valstij būs jāmaksā nākamgad, katram darbiniekam jāizvērtē savi ienākumi un nepieciešamības gadījumā jāiesniedz darba devējam iesniegums, lai darba vieta viņam nepiemēro neapliekamo minimumu. Šis nav vienkārši, jo uzņēmuma grāmatvedis šo informāciju nevar zināt, tāpēc šis jautājums ir katra darbinieka paša ziņā.

Grāmatvedības eksperte Anda Ziemele rosina grāmatvežus būt atsaucīgiem un nepieciešamības gadījumā veikt skaidrojošo darbu: “Grāmatvedim jāspēj izanalizēt, piemēram, vai tiešām, Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmā nodeklarētā prognozējamā neapliekamā minimuma summa, ir jāpiemēro pilnā apjomā? Varbūt autoratlīdzības saņēmējam tomēr jāapliek summas ar 23% nodokli, nevis likumā atļauto 20%? Ir jārunā ar darbiniekiem un jāizskaidro nodokļu nianses, kāpēc šoreiz labāk ieturēt vairāk nekā mazāk – lai gada robežās nekļūtu par nodokļa parādnieku, kā arī jāpastāsta, kā neviļus var kļūt par IIN parādnieku.”

Iesnieguma paraugu varat atrast iVeidlapu sadaļā Darbinieki / Iesniegums par VID prognozētā neapliekamā minimuma nepiemērošanu darba vietā.