2024.gada 17.oktobrī pazeminātas trīs galvenās Eiropas Centrālās bankas (ECB) procentu likmes par 25 bāzes punktiem. Konkrētāk, tika pieņemts lēmums pazemināt noguldījumu iespējas procentu likmi – likmi, ar kuras palīdzību tā nosaka monetārās politikas nostājas virzību. Tas balstīts uz aktualizēto novērtējumu par inflācijas perspektīvu, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku, informē ECB.

Inflācija mazinās

Saņemtā informācija par inflāciju liecina, ka inflācijas samazināšanās process kopumā virzās atbilstoši gaidītajam. Inflācijas perspektīvu ietekmē arī nesenā pārsteidzošā ekonomiskās aktivitātes rādītāju pasliktināšanās. Vienlaikus finansēšanas nosacījumi joprojām ir ierobežojoši.

Gaidāms, ka inflācija turpmākajos mēnešos pieaugs, bet tad 2025.gada laikā pazemināsies līdz mērķa līmenim. Iekšzemes inflācija saglabājusies augsta, darba samaksai joprojām pieaugot paātrinātā tempā. Vienlaikus paredzams, ka darbaspēka izmaksu spiediens turpinās pakāpeniski atslābt, peļņai daļēji amortizējot tā ietekmi uz inflāciju.

ECB padome apņēmusies nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī. Tā saglabās monetārās politikas procentu likmes pietiekami ierobežojošā līmenī tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams, lai sasniegtu šo mērķi. Padomes pieeja, nosakot ierobežojumu apmēru un ilgumu, arī turpmāk balstīsies uz datiem, pieņemot lēmumu katras sanāksmes ietvaros. Konkrētāk, tās lēmumi par procentu likmēm būs atkarīgi no inflācijas perspektīvas novērtējuma, ņemot vērā saņemtos tautsaimniecības un finanšu datus, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku. ECB padome iepriekš neapņemas virzīt procentu likmes konkrētā virzienā.

Galvenās ECB procentu likmes

Tika pazeminātas trīs galvenās ECB procentu likmes par 25 bāzes punktiem. Tādējādi noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme, galvenā refinansēšanas procentu likme un aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme tiks pazemināta (attiecīgi līdz 3,25%, 3,40% un 3,65%), sākot ar 2024.gada 23.oktobri.

Aktīvu iegādes programma un pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programma

Aktīvu iegādes programmas portfelis tiek samazināts mērenā un prognozējamā tempā, Eurosistēmai vairs atkārtoti neieguldot vērtspapīru, kuriem pienācis dzēšanas termiņš, pamatsummas maksājumus.

Eurosistēma vairs pilnībā atkārtoti neiegulda pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programmas ietvaros iegādāto vērtspapīru, kuriem pienācis dzēšanas termiņš, pamatsummas maksājumus, samazinot pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programmas portfeli vidēji par 7,5 mljrd. eiro mēnesī. ECB padome paredz pārtraukt atkārtoto ieguldīšanu pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programmas ietvaros 2024.gada beigās.

ECB padome turpinās atkārtoti ieguldīt no pandēmijas ārkārtas aktīvu iegādes programmas portfeļa vērtspapīru dzēšanas iegūtos līdzekļus, izmantojot elastīgu pieeju, lai novērstu ar pandēmiju saistītos monetārās politikas transmisijas mehānismu apdraudošos riskus.

Refinansēšanas operācijas

Bankām atmaksājot ilgāka termiņa refinansēšanas mērķoperāciju ietvaros aizņemtos līdzekļus, ECB padome regulāri novērtēs, kā aizdevumu mērķoperācijas un to notiekošā atmaksa palīdz uzturēt tās monetārās politikas nostāju.