Vai kreditēšana Latvijā pieaugs un kā to ietekmēs procentu likmes? Kāda atšķirība – “īre” vai “noma”? Kā apmaksāt slimības lapu ārvalstīs? Vai elektroauto var uzlādēt mājās? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Būs ambīcijas, būs kreditēšana

Žurnāla “iFiT” septembra numurā lasiet interviju ar Finanšu nozares asociācijas valdes locekli Jāni Brazovski, kurā Brazovskis dalās pārdomās par situāciju kreditēšanas jomā Latvijā un kaimiņvalstīs. Viens no mūsu valsts klupšanas akmeņiem ir nekustamo īpašumu kreditēšana. Piemēram, cilvēki nevar aizņemties, jo viņiem nav legālu ienākumu. “Banku sektors, “Altum”, arī nebanku aizdevēji drīz visiem, kas var aizņemties, jau būs aizdevuši. Nepieciešams jauns kredītņēmēju pieplūdums, un to var nodrošināt, pakāpeniski atgriežot cilvēkus legālajā ekonomikā,” tā Brazovskis.

Vēl viena aktuāla tēma kreditēšanas nozarē ir procentu likmes. Tās nenoliedzami ietekmē vēlmi kreditēties. Finanšu nozares asociācijas valdes loceklis norāda, ka EURIBOR procentu likmes visticamāk neatgriezīsies nulles līmenī un jārēķinās ar likmi 2 līdz 3%. “Esam atgriezušies pie normālas lietu kārtības, ka naudai – kā jau precei – ir sava cena. Situācija, kurā precei bija negatīva cena un pircējam vēl arī piemaksāja, bija ļoti dīvaina”, intervijā pauž Jānis Brazovskis. Pilnu interviju lasiet “iFiT” septembra numurā!

Kāda atšķirība – “īre” vai “noma”?

Jums pieder nekustamais īpašums un jūs to nolemjat izīrēt. Vai tomēr iznomāt? Tad izīrēt vai iznomāt? Daudzi uzņēmēji šiem vārdiem nepievērš īpašu uzmanību, tomēr zvērināta advokāte Alisa Leškoviča norāda, ka šim aspektam ir būtiska nozīme, lai zinātu, vai darījums ir apliekams ar pievienotās vērtības nodokli un vai drīkst atskaitīt priekšnodokli. Autore uzsver – ja nekustamais īpašums tiks nodots lietošanā privātpersonai, tā ir īre, kas nav apliekama ar PVN, savukārt, ja uzņēmumam – noma, kas ir apliekama ar PVN. Tomēr arī šeit pastāv dažādi izņēmumi, dalās viedokļi un pastāv dažādi mīti. Kādi tie ir? Lasiet “iFiT” publikācijā!

Dzīvokļu īpašnieku mazākuma tiesības pieņemt lēmumus

Turpinot par nekustamajiem īpašumiem – kā rīkoties, ja daļa dzīvokļu īpašnieku ignorē sapulces, nevēlas iesaistīties daudzdzīvokļu mājas uzlabošanas pasākumos un radīt patīkamāku vidi visiem mājas kopīpašniekiem? “ZAB Ellex Kļaviņš” pārstāve stāsta par izmaiņām, kas pieņemtas, lai šādos gadījumos dzīvokļu īpašnieku mazākumam nebūtu jācieš un lēmumus varētu pieņemt. Proti, 1.novembrī stāsies spēkā grozījumi, kas paredz iespēju atkārtotā sapulcē balsot par lēmuma pieņemšanu arī tad, ja būs nepietiekams balsu skaits. Kas vēl mainīsies un kā to reāli pielietot praksē?

Slimība ārzemēs

Savukārt kāds lasītājs jautā, kā tiek aprēķināta un veikta slimības lapas apmaksa darbiniekam, kas pastāvīgi dzīvo ārzemēs? Zvērināts advokāts Jānis Moors norāda – ja darbs tiek veikts attālināti, atrodoties citā valstī, tas nav uzreiz uzskatām par darba veikšanu citā valstī. Darbinieks, kas ir reģistrēts kā darba ņēmējs Latvijā, ir pakļauts Latvijas normatīvajiem aktiem, līdz ar to arī slimības pabalsts tiek izmaksāts atbilstoši Latvijas likumdošanai.

Mākslīgais intelekts – darbinieks 24/7

Savukārt rubrikā “Runā uzņēmējs” septembrī jautājām uzņēmējiem, kādus mākslīgā intelekta rīkus viņi ir ieviesuši, vai šie rīki ir sevi attaisnojuši un kādi ir uzņēmumu attīstības plāni nākotnē. Pieredzē dalās Mārtiņš Bērziņš, AS “Citadele banka” Digitālās pieredzes attīstības daļas vadītājs; Pēteris Lauriņš, VAS “Latvijas Pasts” valdes loceklis; Kārlis Kupčs, VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” Diagnostiskās radioloģijas institūta asociētais profesors; Oskars Grīns, AS “Air Baltic Corporation” mobilo aplikāciju un mākslīgā intelekta projektu vadītājs, un Elvis Lazdiņš, ZS “Lazdiņi” agronoms, SIA “Latvijas grauds” saimnieks, Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “LATRAPS” biedrs.

Tāpat septembra numurā lasiet:

  • Lasītājs vaicā. Vai elektroauto var uzlādēt mājās?
  • Dokumenti preču kustības pierādīšanai
  • Krājumu zudumu normas praksē
  • Pirmā ilgtspējas ziņojuma pārbaude
  • Pamatkapitāla palielināšanas noteikumi
  • “Sieviete valdē” direktīva
  • Juridiski pareiza darbinieku mācību apmaksa
  • Darbinieku dzīve sociālajos tīklos

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” septembra numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.