Valsts ieņēmumu dienests (VID) sagatavojis informatīvo materiālu “Nodokļi ārvalstu vēstniecībās Latvijā nodarbinātām personām”, kurā sniegta informācija par nodokļu piemērošanas kārtību ārvalstu diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās Latvijā nodarbinātu fizisko personu – rezidentu – ienākumam no algota darba.

Ja Latvijas rezidentu nodarbina darba devējs – maksātājs –, iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) aprēķina, ietur un maksā darba devējs vai darbinieks.

Lai ievērotu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību darbinieku intereses un palielinātu viņu sociālo aizsardzību, kā arī nodrošinātu vienādas iespējas sociālās apdrošināšanas jomā, diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības Latvijā var veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) par saviem darbiniekiem – Latvijas iedzīvotājiem –, reģistrējot tos kā darba ņēmējus.

Vēstniecība var vienoties ar darbinieku un ieturēt IIN no darbinieka algas.

Ja VSAOI un IIN maksā vēstniecība kā darba devēja

VSAOI

Ja vēstniecība izvēlas veikt VSAOI par saviem darbiniekiem, tā reģistrējas VID kā darba devējs.

Atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.827 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.punktu darba devējs katru darba ņēmēju reģistrē VID, iesniedzot ziņas par darba ņēmējiem (MK noteikumu Nr.827 1.pielikums).

Darba devējs saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” (likums par VSA) 21.panta 1.daļu iemaksā vienotajā nodokļu kontā VSAOI par katru darba ņēmēju reizi mēnesī līdz pārskata mēnesim sekojošā mēneša 23.datumam. 

Likuma par VSA 14.panta 1.daļa nosaka, ka darba devēja un darba ņēmēja VSAOI objekts ir visi algotā darbā aprēķinātie ienākumi, no kuriem jāietur IIN, neatskaitot neapliekamo minimumu, nodokļu atvieglojumus un attaisnotos izdevumus, par kuriem nodokļu maksātājam ir tiesības samazināt apliekamo ienākumu. 

Obligāto iemaksu likmes atkarībā no darba ņēmēja statusa, % 

 

Darba ņēmējs  

Darba ņēmējs – sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai kuram ir piešķirta valsts vecuma pensija (tajā skaitā ar atvieglotiem

noteikumiem)

Darba ņēmējs – izdienas pensijas saņēmējs vai 3.grupas invalīds – valsts speciālās pensijas saņēmējs

Kopējā likme, tajā skaitā:

34,09

30,02

31,70

darba devēja likme

23,59

20,77

21,94

darba ņēmēja likme

10,50

9,25

9,76

Tāpat darba devējam saskaņā ar likuma par VSA 23.panta 1.daļu ir pienākums reizi mēnesī līdz pārskata mēnesim sekojošā mēneša 17.datumam iesniegt VID ziņojumu par VSAOI objektu un VSAOI no darba ņēmēju darba ienākumiem pārskata mēnesī MK noteiktajā kārtībā. 

IIN

Ārvalsts diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība Latvijā no Latvijā dzīvojošo darbinieku – Latvijas rezidentu – ienākumiem, vienojoties ar darbiniekiem, var pati ieturēt IIN ienākuma izmaksas brīdī un pārskaitīt to budžetā.

Ja IIN ietur un pārskaita budžetā darba devējs – ārvalsts diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība, kas nodarbina darbinieku –, tad saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (likums par IIN) 17.panta 5.daļu IIN iemaksājams vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas mēneša 23.datumam. 

Likuma par IIN 15.panta 3.daļā noteikts, ka mēneša ienākumam (izņemot neapliekamos ienākumus) līdz 1667 eiro nodokļa likme ir 20%, bet daļai, kas pārsniedz 1667 eiro, – 23%.

Ja darbinieks darba devēju algas nodokļa grāmatiņā ir atzīmējis kā galveno ienākuma gūšanas vietu, tad darbinieka apliekamais ienākums ir viņa mēneša ienākums (izņemot neapliekamos ienākumus), no kura tiek atskaitīti attaisnotie izdevumi, atvieglojumi saskaņā ar likuma par IIN 3.panta 2.daļu un VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums.

Ar informāciju par IIN likmes piemērošanu algota darba ienākumam, kā arī atvieglojumu piemērošanu un VID prognozētā neapliekamā minimuma piemērošanu var iepazīties VID tīmekļa vietnē.

Ieturēto algas nodokli pārskaita uz vienoto nodokļu kontu.

Likuma par IIN 17.panta 7.daļā noteikts, ka darba devējs līdz nākamā gada 1.februārim iesniedz paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām, bet, ja darba attiecības ar šo darbinieku izbeigušās pirms gada beigām, – līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam. 

Atbildība

Ja vēstniecība ir izvēlējusies veikt VSAOI par saviem darbiniekiem un reģistrējusies kā darba devēja, kā arī gadījumā, ja tā ir vienojusies ar personu, ka ieturēs IIN no izmaksājamā atalgojuma, tā ir atbildīga par šo nodokļu savlaicīgu nomaksu. Par samaksas termiņa nokavējumu saskaņā ar likuma “Par nodokļiem un nodevām” (likums par NN) 29.panta 2.daļu darba devējam aprēķina nokavējuma naudu – no laikā nenomaksātā pamatparāda 0,05% par katru nokavēto dienu.

Ja VSAOI un IIN maksā darbinieks

IIN

Ja IIN par personas ienākumiem nemaksā darba devējs – ārvalsts diplomātiskā un konsulārā pārstāvniecība Latvijā –, tad saskaņā ar MK noteikumu Nr.899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 12.2.apakšpunktu fiziskā persona pati aprēķina IIN no saviem algota darba ienākumiem un iemaksā to budžetā. 

Fiziskā persona – rezidents – reģistrējas VID līdz tā mēneša beigām, kas seko mēnesim, kurā persona stājusies darba attiecībās ar ārvalsts diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību Latvijā.

Reģistrējoties kā IIN maksātāja, fiziskā persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu un ar darba devēju noslēgto darba līgumu. 

Ja fiziskā persona – rezidents – algas nodokļa grāmatiņu nav iesniegusi citā ienākuma gūšanas vietā (algas nodokļu grāmatiņa ir pie viņa), tad, aprēķinot IIN, fiziskā persona var piemērot atskaitījumus (VID prognozēto neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādībā esošām personām). 

Fiziskā persona – rezidents (ārvalsts diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības Latvijā darbinieks) – no ceturkšņa darba samaksas aprēķināto nodokli (20%, 23%) ieskaita budžetā ne vēlāk kā līdz ienākuma izmaksas ceturksnim sekojošā mēneša 23.datumam. 

Saskaņā ar likuma par IIN 17.panta 9.1daļu darbinieks paziņojumu iesniedz VID reizi ceturksnī līdz ienākuma izmaksas ceturksnim sekojošā mēneša 17.datumam un aprēķināto nodokli ieskaita vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas ceturksnim sekojošā mēneša 23.datumam. Ja darba attiecības ar šo darba devēju (ārvalsts diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību Latvijā) izbeigušās pirms ienākuma izmaksas ceturkšņa beigām, tad līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša 17.datumam iesniedz VID paziņojumu un līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša 23.datumam ieskaita vienotajā nodokļu kontā par pārskata periodu aprēķināto nodokli no kalendāra mēneša darba samaksas.

Likuma par IIN 19.panta 1.daļa nosaka, ka par ārvalsts vēstniecībā gūto algotā darba ienākumu ārvalsts vēstniecības darbinieks (rezidents) iesniedz arī gada ienākumu deklarāciju un nodokli aprēķina rezumējošā kārtībā, ņemot vērā gada laikā avansā samaksāto nodokli. 

Ja VSAOI maksā vēstniecība, bet IIN – darbinieks

Ja vēstniecība izvēlas veikt par saviem darbiniekiem VSAOI, tas jādara iepriekš aprakstītajā kārtībā. 

Savukārt par IIN pats darbinieks paziņojumu iesniedz VID reizi ceturksnī līdz ienākuma izmaksas ceturksnim sekojošā mēneša 17.datumam un aprēķināto nodokli ieskaita vienotajā nodokļu kontā līdz ienākuma izmaksas ceturksnim sekojošā mēneša 23.datumam. Ja darba attiecības ar šo darba devēju (ārvalsts diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību Latvijā) izbeigušās pirms ienākuma izmaksas ceturkšņa beigām, tad līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša 17.datumam iesniedz VID paziņojumu un līdz darba attiecību izbeigšanās mēnesim sekojošā mēneša 23.datumam ieskaita vienotajā nodokļu kontā par pārskata periodu aprēķināto nodokli no kalendāra mēneša darba samaksas.

Papildus par ārvalsts vēstniecībā gūto algotā darba ienākumu ārvalsts vēstniecības darbinieks (rezidents), iesniedz arī gada ienākumu deklarāciju un nodokli aprēķina rezumējošā kārtībā, ņemot vērā gada laikā avansā samaksāto nodokli.

VSAOI

Likuma par VSA normas neparedz Latvijā akreditētajās diplomātiskajās vai konsulārajās iestādēs strādājošo iekšzemes darba ņēmēju obligāto valsts sociālo apdrošināšanu, bet sniedz iespēju šīm personām brīvprātīgi pievienoties valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju atbilstoši veikto iemaksu apmēram.

Brīvprātīgi valsts sociālajai apdrošināšanai var pievienoties 15 gadu vecumu sasniegušās personas, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kuras nav pakļautas obligātajai valsts sociālajai apdrošināšanai Latvijā. Pensiju apdrošināšanai brīvprātīgi var pievienoties persona, kurai nav piešķirta valsts vecuma pensija.

Fizisko personu kā brīvprātīgi apdrošināto personu reģistrē ar dienu, kad tā iesniedz reģistrācijas lapu jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā.

Atbildība

Ja fiziskā persona ir reģistrējusies kā IIN maksātāja un pati aprēķina algas nodokli, tā ir atbildīga par nodokļa nomaksu. Par samaksas termiņa nokavējumu saskaņā ar likuma par NN 29.panta 2.daļu nodokļa maksātājam aprēķina nokavējuma naudu – no laikā nenomaksātā pamatparāda 0,05% par katru nokavēto dienu.