Maijā stājušies spēkā vairāki grozījumi Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, precizējot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN), neapliekamā minimuma un atvieglojumu piemērošanu ukraiņu ieceļotāju gūtajam ienākumam, kā arī ieviešot vairākus atbalsta pasākumus, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

IIN atvieglojumi

Ukrainas civiliedzīvotāju – nerezidentu ienākumiem Latvijā ir tiesības piemērot ar IIN neapliekamo minimumu 250 eiro mēnesī, kā arī atvieglojumu 250 eiro apmērā mēnesī par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu, kas uzturas Latvijā. Atvieglojumu par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu piemēro vienam no nepilngadīgā bērna vecākiem vai ārkārtas aizbildnim. Neapliekamo minimumu un atvieglojumu par apgādībā esošu nepilngadīgu bērnu piemēro tikai vienā darba vietā.

Neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu piemēro darba devējs.

Darba devējs VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) tiesīgs pieprasīt VID izziņu par informāciju, vai attiecīgajam darbiniekam pie šī darba devēja ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu.

Iesniegumu izziņas saņemšanai iesniedz brīvā formā VID EDS sadaļā "Sarakste ar VID". Iesniegumā jānorāda darbinieka, kura algai darba devējs piemēros neapliekamo minimumu un atvieglojumu par bērnu, vārds, uzvārds un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes piešķirtais personas kods. VID EDS izsniegtā izziņa par attiecīgā darba devēja tiesībām piemērot Ukrainas civiliedzīvotājam – nerezidentam neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu pielīdzināma algas nodokļa grāmatiņai.

Nodokļa aprēķins un ieturēšana

Darba devējs, kam VID izziņā piešķirtas tiesības piemērot neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu, algota darba ienākumam tā izmaksas vietā piemēro IIN šādā apmērā:

  • 20% – mēneša ienākumiem līdz 1667 eiro;
  • 23% – mēneša ienākumu daļai, kas pārsniedz 1667 eiro.

Pirms nodokļa aprēķināšanas no ienākuma atskaita nerezidentam piemērojamos attaisnotos izdevumus (valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu). Ja Ukrainas civiliedzīvotājs – nerezidents Latvijā saņem tikai algota darba ienākumus, tad darba devēja ieturētais IIN ir galīgs un ukraiņu ieceļotājam nav jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Darba devēji neapliekamo minimumu un atvieglojumus sāk piemērot no 2022. gada 27. maija un pārrēķinu par iepriekšējo periodu par visu 2022. gadu neveic.

Ja ukraiņu ieceļotājs saņēmis ienākumus gan no algota darba, gan no reģistrētas saimnieciskās darbības Latvijā, primāri neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu piemēro darba devējs, ja ir saņemta izziņa no VID.

Gada ienākumu deklarācijā neapliekamo minimumu un atvieglojumu par nepilngadīgu bērnu aprēķina un piemēro tikai par saimnieciskās darbības reģistrācijas periodu vai periodu, par kuru saņemts cits ar progresīvo nodokļa likmi apliekams ienākums.

Darba devēja pārskati

Darba devējs par izmaksātajiem ienākumiem iesniedz VID:

  • darba devēja ziņojumu atbilstoši Ministru kabineta (MK) noteikumiem Nr. 827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli";
  • IIN pārskatu par nerezidentu gūtajiem ienākumiem un samaksāto nodokli Latvijas Republikā saskaņā ar MK noteikumu Nr. 899 "Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība" 4. pielikumam; 
  • paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām atbilstoši MK noteikumiem Nr. 610 "Noteikumi par paziņojumā par fiziskajai personai izmaksātajām summām iekļaujamo informāciju".

Paziņojumā par fiziskajai personai izmaksātajām summām izmanto ienākumu veidu kodu – 1066 "Ukrainas civiliedzīvotāja darba alga".

Ukrainas civiliedzīvotāju pabalsti

Ukrainas civiliedzīvotājam, uzsākot darba tiesiskās attiecības, ir tiesības saņemt vienreizēju nodarbinātības uzsākšanas pabalstu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šo pabalstu neapliek ar IIN un no tā netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI), noteikts Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma (Likums) 7. panta 7. daļā.

Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tādas pašas tiesības uz sociālajiem pakalpojumiem un sociālo palīdzību, kādas Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktas Latvijas pilsoņiem. Valsts un pašvaldību izmaksātos sociālā nodrošinājuma pabalstus neapliek ar IIN.

Ienākuma izmaksātājam – iestādei paziņojums par fiziskajai personai izmaksātajām summām VID nav jāiesniedz, izmaksājot pabalstus no budžeta, atlīdzību par aizbildņa pienākumu pildīšanu un atlīdzību par audžuģimenes pienākumu veikšanu, kā arī summas, kas izmaksātas uz valsts vai pašvaldību institūciju lēmumu pamata, sniedzot palīdzību stihiskas nelaimes gadījumā vai citos ārkārtas gadījumos (Mk noteikumu Nr. 899 118.2. un 118.4. apakšpunkts).

Atlīdzība par ukraiņu ieceļotāju izmitināšanu

Atbilstoši Likuma 7.1 panta 1. daļai fiziskā persona, kura sev piederošā mājoklī bez maksas izmitina vienu vai vairākus Ukrainas civiliedzīvotājus, ir tiesīga no pašvaldības saņemt atlīdzību ar izmitināšanu saistītu papildu izmaksu kompensēšanai 100 eiro apmērā mēnesī par pirmo izmitināto personu un 50 eiro apmērā mēnesī par katru nākamo izmitināto personu, bet ne vairāk kā 300 eiro mēnesī par vienā mājoklī izmitinātām personām un ne ilgāk kā 90 dienas. Atlīdzība izmitinātājam ir pielīdzināma kompensācijai un netiek ietverta gada apliekamajā ienākumā, kā arī to neapliek ar IIN, skaidrots Likuma 7.panta 7. daļas 1. punktā.

Minēto atlīdzību neietver gada apliekamajā ienākumā un neapliek ar IIN arī tad, ja tā izmaksāta fiziskai personai (izmitinātājam), kura ir reģistrējusi saimniecisko darbību (sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana) vai ir paziņojusi VID par saimnieciskās darbības nereģistrēšanu saistībā ar ienākumu gūšanu no nekustamā īpašuma (veic paziņoto saimniecisko darbību).

Izmaksātājam (pašvaldībai) par personai (izmitinātājam) izmaksāto atlīdzību nav pienākuma nosūtīt paziņojumu par fiziskajai personai izmaksātajām summām VID (MK noteikumu Nr. 899 118.5. apakšpunkts).