Jaunais gads ir pienācis ar vairākiem jaunumiem pievienotās vērtības nodokli regulējošajos normatīvajos aktos un to piemērošanā. Diemžēl vairākas ilgi gaidītas izmaiņas grozījumos tā arī netika iekļautas.

Priekšnodokļa atskaitīšana par reprezentatīvu kravas furgonu

Pievienotās vērtības nodokļa likuma (PVN likums) 100.panta 1.1daļā noteikts, ka no valsts budžetā maksājamās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) summas kā priekšnodoklis pilnībā nav atskaitāma PVN summa par vieglās pasažieru automašīnas iegādi, nomu un importu, kuras vērtība atbilst reprezentatīvā automobiļa vērtībai saskaņā ar uzņēmumu ienākuma nodokli regulējošajos normatīvajos aktos noteikto, proti, reprezentatīvā automobiļa vērtība bez PVN pārsniedz 50 000 EUR. Turklāt no valsts budžetā maksājamās PVN summas kā priekšnodoklis pilnībā nav atskaitāma PVN summa par izmaksām, kas saistītas ar minētās vieglās pasažieru automašīnas uzturēšanu (tajā skaitā izmaksām par šādas automašīnas remontu un degvielas iegādi).

Savukārt, ja automašīna Ceļu satiksmes drošības direkcijā tika reģistrēta kā kravas furgons, kas atbilst N1 kategorijai – kravas automašīnai ar pilnu masu līdz 3000 kg, kas ir reģistrēta kā kravas furgons un kam ir vairāk nekā 3 sēdvietas (ieskaitot vadītāja sēdvietu), PVN maksātājiem bija tiesības atskaitīt priekšnodokli PVN likumā noteiktajā vispārējā kārtībā, proti, pilnā apmērā.