Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr.336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” sagatavoti grozījumi, precizējot attaisnotos izdevumus, par kuriem var atgūt samaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN).  

Precizēts MK noteikumu 1.1.1.apakšpunkts, nosakot, ka attaisnotajos izdevumos ietverami izglītības izdevumi par augstākās izglītības un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu, kā arī par specialitātes (profesijas, kvalifikācijas vai tās daļas, amata, aroda) iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, Eiropas Savienības dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas valstu mācību iestādēs vai valsts akreditētos studiju virzienos vai veicot ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Tāpat papildināts MK noteikumu 5.punktu, nosakot, ka šo noteikumu izpratnē izglītības izdevumi neietver izdevumus par pirmsskolas izglītības, pamatizglītības un vidējās izglītības, kas nav profesionālā izglītība, iegūšanu. 

Lai novērstu dažādas interpretācijas iespējas, noteikts, ka IIN maksātājs attaisnotajos izdevumos var iekļaut arī izglītības izdevumus par latviešu valodas apgūšanu. Tādējādi noteikumi papildināti ar 1.1.5.apakšpunktu, nosakot, ka attaisnotajos izdevumos ir ietverami izglītības izdevumi par valsts valodas (latviešu valodas) apgūšanu pie izglītības pakalpojumu sniedzēja, ja tas ir akreditēta izglītības iestāde vai ja tas ir saņēmis atļauju neformālās izglītības programmas īstenošanai. Valsts valodas apgūšanas gadījumā ir aptverti visi izglītības pakalpojumu sniedzēji, kas īsteno formālās un/vai neformālās izglītības programmas.

Tāpat grozījumos precizēts, ka maksātāja attaisnotajos izdevumos par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem neietver izdevumus, kurus apmaksājis darba devējs vai apdrošināšanas sabiedrība.

Grozījumi MK noteikumos apstiprināti šī gada 13.augusta MK sēdē.