Plānots, ka 2025.gada 1.janvārī stāsies spēkā Solidaritātes iemaksas likums, kas nosaka terminētu solidaritātes iemaksu un tās maksātāju, solidaritātes iemaksas aprēķināšanas, deklarēšanas un maksāšanas kārtību.

Solidaritātes iemaksu maksās Latvijā reģistrētas kredītiestādes, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiāles Latvijā.

Sagatavotais likumprojekts paredz šādu kārtību:

  • Solidaritātes iemaksas bāze tiek noteikta par katru maksāšanas periodu un tā ir solidaritātes iemaksas maksātāja maksāšanas perioda neto procentu ienākums, kas vairāk nekā par 50% pārsniedz solidaritātes iemaksas maksātāja vidējo gada neto procentu ienākumu.
  • Neto procentu ienākums un vidējais gada neto procentu ienākums tiek reizināts ar solidaritātes iemaksas bāzes aprēķina koeficientu, lai aprēķinātu maksājamo summu.
  • Ja vidējā gada neto procentu ienākuma aprēķina rezultāts ir negatīvs, nosakot solidaritātes iemaksas bāzi, vidējā gada neto procentu ienākuma summa tiek pielīdzināta nullei.
  • Solidaritātes iemaksas maksātājs, kas ir Latvijā reģistrēta kredītiestāde, nosakot solidaritātes iemaksas bāzi, ņem vērā arī tās filiāļu, kas izveidotas un darbojas citās valstīs, darbības rezultātus.
  • Citā valstī reģistrētas kredītiestādes filiāles, kas izveidota un darbojas Latvijā, solidaritātes iemaksas bāze attiecīgajam maksāšanas periodam ir maksāšanas perioda neto procentu ienākums, kas saņemts par Latvijā veiktajām darbībām un kas vairāk nekā par 50% pārsniedz vidējo gada neto procentu ienākumu, kas saņemts par Latvijā veiktajām darbībām.
  • Solidaritātes iemaksas maksātājs, kas ir Latvijā reģistrēta kredītiestāde, solidaritātes iemaksas bāzi samazina par maksāšanas periodā iemaksātajiem maksājumiem garantiju fondā un Vienotajā noregulējuma fondā, šo maksājumu summu reizinot ar solidaritātes iemaksas bāzes aprēķina koeficientu.
  • Solidaritātes iemaksas maksātājs, kas ir citas valsts kredītiestādes filiāle Latvijā, solidaritātes iemaksas bāzi samazina proporcionāli garantiju fondā un Vienotajā noregulējuma fondā iemaksātajiem maksājumiem, kas paredzēti Latvijā veikto darbību saistību izpildei, reizinot ar solidaritātes iemaksas bāzes aprēķina koeficientu.
  • Ja solidaritātes iemaksas maksātājs savu darbību ir uzsācis pēc 2022.gada 31.decembra, tam nav jāveic solidaritātes iemaksas bāzes aprēķins, ja vien darbības uzsākšana nenotiek kredītiestāžu reorganizācijas procesa rezultātā.

Solidaritātes iemaksa ir 60% no solidaritātes iemaksas bāzes, un tās maksāšanas periods ir 1 kalendārais gads.

Solidaritātes iemaksu likumprojekts vēl būs jāskata Saeimai.