Lietuva pieņēmusi grozījumus likumā "Par uzņēmumu ienākuma nodokli", kas paredz, ka no 2025.gada 1.janvāra uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) standarta likme būs 16%, esošās likmes – 15% – vietā.

Paaugstinātās UIN likmes piemērošana

Standarta 16% likme tiks piemērota dividendēm, sadalītajai peļņai, ārvalstu ar nodokli apliekamo personu ienākumiem, kas nav iegūti no pastāvīgajām pārstāvniecībām, un citiem noteiktiem ienākumiem.

Kuģniecības uzņēmumi, kas atbilst noteiktiem kritērijiem un izvēlas fiksētu nodokli starptautiskajam jūras transportam vai ar to tieši saistītām darbībām, tiks aplikti ar nodokli 16% apmērā bez atskaitījumiem.

Samazinātās UIN likmes piemērošana

Līdzšinējās samazinātās 5% likmes vietā mazajiem komersantiem, kuros vidēji strādā ne vairāk kā 10 darbinieki un gada ienākumi nepārsniedz 300 000 eiro, tiks piemērota samazināta UIN likme 6% apmērā. Šo uzņēmumu 0% nodokļa likme pirmajam taksācijas periodam paliek nemainīga.

Turklāt kooperatīviem, kuru ienākumi no lauksaimnieciskās darbības veido vairāk nekā 50% no kopējiem ienākumiem taksācijas periodā, ir noteikta samazināta likme 6% apmērā no līdzšinējiem 5%. Tas ietver ienākumus no to biedru saražotās lauksaimniecības produkcijas pārdošanas.

Samazināta likme 6% apmērā attieksies arī uz ar nodokli apliekamo peļņu, kas gūta no pētniecības un attīstības darbībās izveidoto aktīvu komercializācijas (izmantošanas, pārdošanas vai nodošanas īpašumā), ko aprēķina pēc noteiktas formulas.

Apdrošināšanas nozares nodokļu atvieglojumu beigas

Apdrošināšanas sabiedrību saņemtās dzīvības apdrošināšanas prēmijas, kuru līguma termiņš ir vismaz 10 gadi, vai apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta apdrošinājuma ņēmējam (labuma guvējam), sasniedzot pensijas vecumu saskaņā ar Arodpensiju likumu, turpmāk tiks aplikta ar vispārējo UIN režīmu. Šīm prēmijām, kas tiek uzskatītas par apdrošināšanas sabiedrības atlīdzību par dzīvības apdrošināšanas, fondu administrēšanas, ieguldījumu un citu pakalpojumu sniegšanu, vairs nevarēs piemērot nodokļu atvieglojumus.

Dzīvības apdrošināšanas prēmijas, kas ieguldītas apdrošinājuma ņēmēja vai labuma guvēja labā, joprojām tiek klasificētas kā neapliekamas.

Stingrāki noteikumi par automašīnu iegādes un nomas atskaitījumiem

Ir noteikti jauni ar vieglo transportlīdzekļu iegādi saistīto izdevumu atskaitīšanas noteikumi, kas vērsti uz Transportlīdzekļu reģistrācijas nodokļa likumā noteikto vides mērķu sasniegšanu. Atskaitījumi atšķiras atkarībā no CO2 emisiju līmeņiem:

  • 75 000 eiro transportlīdzekļiem, kuru CO2 emisija ir 0 g/km;
  • 50 000 eiro transportlīdzekļiem, kuru CO2 emisija nepārsniedz 130 g/km;
  • 25 000 eiro transportlīdzekļiem, kuru CO2 emisija ir no 130 līdz 200 g/km;
  • 10 000 eiro transportlīdzekļiem, kuru CO2 emisija pārsniedz 200 g/km.

Grozījumi nosaka arī ierobežojumus ikmēneša atskaitāmajiem vieglo transportlīdzekļu nomas izdevumiem, saskaņojot ar iepriekš minētajiem noteikumiem.