Plānotās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) reformas ietvaros sagatavoti vairāki likumprojekti, kas 2024.gada 2.aprīlī atbalstīti VID reformas uzraudzības padomes sēdē, informē Finanšu ministrija.

Finanšu ministrijas vadītajā darba grupā, kurā ir iesaistīts VID, Tieslietu ministrija, Iekšlietu ministrija, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, Valsts kanceleja, Latvijas Republikas prokuratūra, Iekšējās drošības birojs un Valsts policija, tika izstrādāti 6 likumprojekti – “Valsts ieņēmumu dienesta likumprojekts”, “Nodokļu un muitas policijas likumprojekts”, grozījumi likumā “Par nodokļiem un nodevām”, grozījumi Muitas likumā, grozījumi Kriminālprocesa likumā, kā arī grozījumi likumā “Par skaidras naudas deklarēšanu uz valsts robežas”.

VID likumprojektā iekļauts galvenais VID darbības tiesiskais ietvars, veidojot likumprojektu maksimāli īsu un skaidru sabiedrībai. Vēsturiski likums “Par Valsts ieņēmumu dienestu” ir garš, daudzkārt papildināts un grūti uztverams, tāpēc no likumprojekta izņemtas dublējošās normas, Ministru kabineta regulējumam un speciālo likumu tvērumam atbilstošas normas, rezultātā samazinot likumprojektu no 31 uz 6 lappusēm. Likumprojektā ir iekļauta arī norma par nodokļu maksātāju tiesībām, liekot uzsvaru uz VID un nodokļu maksātāju partnerību kā nākamo attiecību attīstības un uzticamības līmeni.