Visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs no 2024.gada 1.septembra prejudiciālo nolēmumu jurisdikciju pievienotās vērtības nodokļa (PVN), akcīzes nodokļu, muitas, transporta un siltumnīcefekta gāzu emisiju jomā jāpārņem Vispārējai tiesai. To paredz pieņemtā regula 2024/2019, ar ko groza protokolu Nr.3 par Eiropas Savienības Tiesas (EST) statūtiem.

Regula nosaka, ka Vispārējās tiesas kompetencē ir izskatīt un sniegt prejudiciālus nolēmumus, kas iesniegti saskaņā ar Līguma par Eiropas Savienības darbību 267.pantu un kas attiecas tikai uz kādu no šīm īpašajām jomām:

  • kopējā PVN sistēma;
  • akcīzes nodokļi;
  • Muitas kodekss;
  • preču tarifa klasifikācija kombinētajā nomenklatūrā;
  • kompensācija un atbalsts pasažieriem sakarā ar iekāpšanas atteikumu, transporta pakalpojumu atcelšanu vai kavēšanos;
  • siltumnīcefekta gāzu emisijas kvotu tirdzniecības sistēma.

Neatkarīgi no uzskaitījuma tiek saglabāta EST noteiktā jurisdikcija izskatīt un izlemt lūgumus, sniegt prejudiciālus nolēmumus, kuros rodas patstāvīgi jautājumi par primāro tiesību, starptautisko publisko tiesību, vispārējo ES tiesību principu vai Eiropas Savienības Pamattiesību hartas interpretāciju.

Visus lūgumus sniegt prejudiciālu nolēmumu atbilstoši Līguma par Eiropas Savienības darbību 267.pantam jāiesniedz EST. Pēc tam, kad EST, cik vien drīz iespējams, saskaņā ar savā Reglamentā precizēto kārtību ir pārliecinājusies, ka lūgums sniegt prejudiciālu nolēmumu attiecas tikai uz vienu vai vairākām šā panta 1.daļā minētajām jomām, EST nodod minēto lūgumu Vispārējai tiesai.