Kā vienu no biežākajiem iemesliem, kāpēc vairums latviešu neuzsāk savu uzņēmējdarbību, parasti min naudas trūkumu. Tomēr šī problēma nepazūd arī tad, kad komersants savu ieceri sāk īstenot un uzņēmējdarbība jau norit pilnā sparā. Pat balstoties uz lielisku biznesa plānu, uzņēmējdarbībā nereti rodas šķēršļi vai tieši pretēji – negaidītas iespējas. Šādos brīžos uzņēmējam jāizšķiras par tālāko rīcību, un bieži tas nozīmē piesaistīt ārēju naudu jeb aizņemties.

Kas ir mikrokredīts?

Pats nosaukums jau pasaka priekšā – tas ir aizdevums, visbiežāk  – neliels. Ar uzņēmējdarbības kredītiem parasti apzīmē apjomīgākus un ilgākus aizdevumus (sākot no 5000 eiro), turpretim mikrokredīts daudzviet pieejams pat 1000 eiro apmērā. Būtībā to var uzskatīt par īslaicīgu finanšu injekciju tādos gadījumos kad vajadzīgi nelieli remontdarbi, kavējas klientu maksājumi vai vienkārši pirms sezonas nepieciešams papildināt inventāru. Mikrokredīta pluss ir arī tas, ka to parasti var saņemt ne tikai uzņēmumi, bet arī pašnodarbinātie. Tas nozīmē, ka šī iespēja pieejama individuālajiem komersantiem, zemniekiem vai zvejnieku saimniecībām un fiziskajām personām, kas reģistrētas kā saimnieciskās darbības veicēji (frizieri, fotogrāfi, amatnieki u. c.)

Sākotnēji mikrokredītus izsniedza gandrīz tikai nebanku aizdevēji. Tomēr pēdējos gados šāda veida finanšu risinājums kļuvis arvien populārāks un mazos aizdevumus uzņēmējdarbībai piedāvā gan vairākas bankas, gan arī valsts finanšu institūcija “Altum”.

Kā tas noder uzņēmējiem?

Jau minēts, ka visbiežāk šī nauda tiek izmantota situācijās, kad uzņēmumam vai pašnodarbinātajam steidzami nepieciešama nauda, lai turpinātu vai paplašinātu savu uzņēmējdarbību. Tā, piemēram, brīžos, kad mainās likumdošana un valsts prasa modernizēt inventāru, nepieciešams samaksāt darbiniekiem algas, bet klienti nav vēl samaksājuši vai pat situācijās, kad kāds piegādātājs izpārdod noliktavu un rodas iespēja lēti iegādāties lielāku apjomu preču, nekā ieplānots. Iemeslu var būt daudz un dažādi. Bet ir skaidrs, ka bez naudas plūsmas uzņēmējdarbība gandrīz  vienmēr tiek apturēta.

Sortter-kredīts uzņēmumiem.jpg

Kādi ir galvenie nosacījumi?

Pakalpojuma sniedzēju noteikumi var atšķirties. Tomēr visbiežāk šāda veida finanšu instruments pieejams tiem, kas jau vismaz gadu aktīvi strādājuši un spēj iesniegt iepriekšējā gada pārskatu, kurā tad aizdevējs var apskatīties, vai uzņēmums strādā ar peļņu vai zaudējumiem. Tāpat nepieciešams dokuments, kas apliecina personas tiesības pārstāvēt uzņēmumu, ja mikrokredīts tiek ņemts uzņēmuma vārdā.

 Visbiežāk aizdevuma termiņš ir no pusgada līdz pieciem gadiem. Savukārt procentu likmes ir  no 5 līdz 20 % gadā. Jāņem gan arī vērā, ka juridiskām personām gandrīz vienmēr aprēķina arī dažādas papildu komisijas – piemēram, kredīta izsniegšanas maksu. Tomēr liela priekšrocība ir lēmuma ātrumam – visbiežāk lēmumu par mikrokredīta piešķiršanu pieņems pāris stundu laikā un tikpat ātri naudu arī ieskaitīs kontā.

Kā izvēlēties pareizo aizdevēju?

Nosacījumi kapitāla tirgū nemitīgi mainās, un tiem ir grūti izsekot. Taču statistika norāda, ka visbiežāk visa veida finanšu pakalpojumus veic vienuviet. Respektīvi, ja uzņēmuma konts izveidots vienā kredītiestādē, tad šajā kredītiestādē arī kārtos aizdevumus, ja tādi būs nepieciešami. Tomēr tas ne vienmēr ir pareizākais solis, jo šādi var iznākt pārmaksāt. Tāpēc būtu ieteicama kredītu salīdzināšana, kur talkā nāk Sortter platforma. Tieši tāpat, kā pirms iegādāties inventāru, tiek veikta cenu aptauja – kaut neliela. Sortter mājaslapā pieejama visa informācija par aizdevumiem un bloga ieraksti ar ieteikumiem, kā veiksmīgāk pārvaldīt savas finanses.