Gandrīz tikpat varens kā pasaules augstākais debesskrāpis “Burj Khalifa”, kas rotā janvāra numura vāku, pie lasītājiem devies žurnāla “iFinanses” jaunākais numurs, turpinot informēt par aktuālākajām tēmām nodokļos un grāmatvedībā arī šajā gadā.

Lielajā intervijā janvārī devāmies pie Lilitas Beķeres – SIA “NUMERI” valdes locekles un Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekles, lai runātu par grāmatvežiem aktuālākajām tēmām gadu mijām. Ko, pēc Lilitas domām, valsts politikā mainīt tuvākajā nākotnē? “Es domāju, ka kaut kas ir jāmaina IIN, jo tur ir tik daudz dažādu maksāšanas režīmu, ka cilvēki apjūk. Plus vēl diferencētais neapliekamais minimums. Es esmu par to, lai mazie uzņēmēji paši var kārtot sev grāmatvedību, bet pie esošās likumdošanas šādu iespēju nav. Pašnodarbinātajiem šobrīd sagatavot gada deklarāciju ir tik sarežģīti, ka divkāršā grāmatvedības sistēma salīdzinājumā ar to ir vienkārša. Kā tas notika? Valsts konstatēja, ka daļa pašnodarbināto nekad nav maksājuši nodokļus un dzīvo zaudējumos. Ko valsts nolēma? Kārtējo reizi uzlikt slogu visiem, lai apkarotu nemaksātājus. Vai nebūtu loģiskāk individuāli uzrunāt tos pašnodarbinātos, kuri strādā ar zaudējumiem, un pajautāt, no kādiem ienākumiem viņi dzīvo?”

Arvien biežāk dažādas nevalstiskās organizācijas, tostarp sabiedriskā labuma organizācijas, nonāk situācijā, kad biedrības darbība tiek jaukta ar komercdarbību, kas automātiski nozīmē arī izmaiņas nodokļu nomaksas jomā. Jā, nereti ir gadījumi, kad dažādi darboņi mēģina izmantot to kā aizsegu, lai izvairītos no nodokļu nomaksas, tomēr nereti iekrīt arī dažādas godprātīgas organizācijas, kurās strādājošie vienkārši nezina, kā pareizi rīkoties. Plašāk par šo tēmu lasiet ekonomikas sadaļā.

Savukārt analītiskajos rakstos uzzināsiet arī karstākās nodokļu vēsmas Jāņa Taukača redzējumā, būtiskākās izmaiņas PVN piemērošanā pārrobežu darījumos Daces Evertes rakstā, tāpat arī Modrīte Johansone skaidro būtiskākās nianses, kas jāievēro, iesniedzot UIN deklarācijas, bet Sanita Pētersone raksta par gadījumiem, kad drīkst saglabāt pases datus. Uzzināsiet arī par VID jauno funkciju – ziņošanu par riskantiem partneriem, budžeta plānošanas vadlīnijas un citas aktuālas un interesantas tēmas.