Darba tirgus pēdējos gados ir ievērojami mainījies. Kvalitatīvu darbinieku atrast kļūst arvien grūtāk un, kad ilgi gaidītais darbaspēks beidzot ir nokomplektēts, priekšā nākamais izaicinājums – kā viņu noturēt uzņēmumā pēc iespējas ilgāk? Mūsdienās darbinieku motivācija un produktivitāte tieši saistītas ar to, cik labi viņi jūtas savā darbā un kādas priekšrocības saņem no darba devēja. Uzņēmumu vadītāji prāto kā sabalansēt darbinieku pieaugošās vēlmes ar uzņēmuma budžetu un plāniem.

Uzņēmumi, it īpaši mazie un vidējie, bieži saskaras ar budžeta ierobežojumiem, kas ierobežo arī  plašāku un izdevīgāku labumu piedāvāšanu darbiniekiem. Tāpēc ir svarīgi saprast, kā pareizi izmantot nodokļu atvieglojumus, vienlaikus nodrošinot vismotivējošāko vidi saviem darbiniekiem.

Darbinieku vēlmes ir atkarīgas no viņu vecuma, dzīves stila, profesionālās attīstības posma un citiem faktoriem, tāpēc ir svarīgi izstādāt tādu labumu grozu, kas būtu atbilstošs visiem uzņēmuma darbiniekiem.

Apdrošināšana un pensiju fondi

Iemaksas apdrošināšanas un pensiju fondos ir viens no veidiem, kā palielināt darbinieku ieņēmumus, vienlaicīgi nepalielinot maksājumos nodokļus. Šīs iemaksas neapliek ne ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, ne ar valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Ieguvēji ir abi, kā tautā saka – vilks paēdis un kaza dzīva! Veselības apdrošināšana jau šobrīd ir populārs papildu labums darbiniekiem, ko izmanto lielākā daļa uzņēmumu, bet darba devējs drīkst veikt arī iemaksas par dzīvības apdrošināšanu ar uzkrājumu vai iemaksas darbinieka 3.pensiju līmenī, nepārsniedzot 10% no darbinieka bruto darba samaksas.

Mācību apmaksa

2024.gada 1.janvārī stājās spēkā darbaspēka nodokļu izmaiņas, kurās paredzēts, ka darba devēja segto darbinieka mācību maksu par augstākās izglītības iegūšanu neapliek ar nodokli, ja šī kvalifikācija ir nepieciešama uzņēmuma darbībā, darbinieks pats sedz vismaz 30% no izmaksām un vismaz 3 gadus pēc studiju beigšanas turpina strādāt pie konkrētā darba devēja.

Transportlīdzeklis

Uzņēmums darbinieka rīcībā var nodot vieglo automobili, kuru drīkst izmantot gan darba, gan arī privātām vajadzībām. Ja darba devējs par to maksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli, tad labumiem, kas gūti no auto izmantošanas konkrētajā mēnesī, netiks piemēroti algas nodokļi.

Ēdināšanas un medicīnas kompensācijas

“Darba devējam ir dota lieliska iespēja, piešķirt darbiniekiem 480 EUR gadā ēdināšanas un medicīnas izdevumiem, tos neapliekot ar nodokli. To viegli var palīdzēt izdarīt “Bonusu karte”, ar kuru uzņēmums nodrošina saviem darbiniekiem iespēju norēķināties jebkurā ārstniecības un ēdināšanas iestādē Latvijā un ārpus tās, saņemot likumā noteiktos algas nodokļu atvieglojumus”, norāda Bonusukarte.lv idejas autors Artūrs Piliksers. Lai to paveiktu ir nepieciešams noslēgt darba koplīgumu. 10 darbiniekiem – 4800 EUR bez nodokļiem, ir vērts sakārtot dokumentus, vai ne?

Darbinieks  – uzņēmuma īpašnieks

Daļu kategorijas, akciju opcijas – šie ir instrumenti, kuru pagaidām izmanto vien retais. Tomēr, kas ir izdevīgāk – aprēķināt un izmaksāt darbiniekam algu ar visiem algas nodokļiem vai izmaksāt dividendes no uzņēmuma peļņas? Nodokļi gan ir jāmaksā abos variantos, bet pieņemot pareizos lēmumus, ir iespēja ievērojami ietaupīt uzņēmuma līdzekļus un motivēt darbinieku.

Kā veikt pareizus aprēķinus?

Lai aprēķinātu izdevīgāko variantu un ievērotu likumdošanas prasības, nepieciešams rūpīgi pievērsties

  • likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”;
  • likumam “Par valsts sociālo apdrošināšanu”;
  • Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumam;
  • Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumam;
  • Darba likumam;
  • Komerclikumam;
  • un vēl virknei citu normatīvo aktu.

Savukārt, ja tev nav laika izpētīt katru likuma burtu, bet vēlies apmierinātus un uzticamus darbiniekus, kā arī ietaupīt uzņēmuma līdzekļus, aicinām uz žurnāla “iFinanses” organizēto konferenci “Darbinieku labumi | Bonusu stendi”, kas norisināsies 2024.gada 21.maijā.

Konferencē jomas eksperti vērsīs uzmanību niansēm nodokļu aprēķinos un likuma prasībās gan jau minētajiem, gan citiem darbinieku labumiem, un pasākuma pauzēs būs iespēja iepazīt praktiskus risinājumus maziem un lieliem uzņēmumiem, un saņemt izdevīgus piedāvājumus “Bonusu stendos” no sadarbības partneriem.

Vairāk informācijas un pieteikšanās: konferences.iZurnali.lv

Konferenci organizē žurnāls “iFinanses”, atbalsta “Bonusukarte.lv”

darbinieku_labumi_atbalstitaji_majaslapai.png