9. decembrī norisinājās žurnāla "iFinanses" rīkotā ikgadējā konference “Izmaiņas grāmatvedībā un nodokļos 2022”, kurā tika pārrunāts, kādas nodokļu un likumdošanas izmaiņas jāņem vērā, gatavojoties jaunajam gadam. Kādas atziņas guvām?

Latvijas Republikas Grāmatvežu asociācijas valdes locekle Ilze Palmbaha iepazīstināja ar jauno Grāmatvedības likumu. Lektore vērsa uzmanību, ka jaunā likuma izpratnē par grāmatvežiem vairs nesauksim tos, kas nav iesaistīti gada pārskata sagatavošanā. Grāmatvedis ir tas, kurš sagatavo gada pārskatus. Vai pārējiem grāmatvežiem jāveic grozījumi līgumā un jāmaina amata nosaukums? I. Palmbaha skaidro, ka nē – profesiju klasifikatorā amata nosaukums nemainās, termins "grāmatvedis" tiek lietots tikai šī likuma izpratnē.

Uzņēmuma grāmatvedības dokumentus elektroniskā formātā drīkstēs glabāt Latvijas vai citas ES dalībvalsts teritorijā. Taču var gadīties, ka nezinām, virs kuras pasaules daļas atrodas "mākonis" ("Google Docs" u.c.), kurā tos glabājam. Likums nosaka, ka jānorāda elektronisko dokumentu glabāšanas vieta, tāpēc I. Palmbaha aicina pārbaudīt, kur jūsu datu glabātuve atrodas. Savukārt fiziska persona datus var glabāt arī ārpus ES teritorijas. Tomēr, ja darbinieks glabā datus savā portatīvajā datorā, nevis "mākonī", gadījumā, ja darbinieks aizlido uz trešo valsti, likums tiek pārkāpts, jo dati vairs netiek uzglabāti ES.

Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas valdes locekle Ņina Podvinska informēja, ka no 2022. gada PVN nodokļa samazināto likmi 5% apmērā piemēro grāmatu, izdotas preses un citu masu informācijas līdzekļu izdevumu vai publikāciju, kā arī to bezmaksas pielikumu piegādei iespieddarba vai elektroniska izdevuma formā, tostarp grāmatu piegādei tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Agnese Rudzīte atgādināja, ka uzņēmumiem, kuri sniedz grāmatvedības ārpakalpojumus, līdz 2023. gada 1. jūlijam nepieciešams iegūt licenci. Uzņēmumam nepieciešama tikai viena licence, un tā būs piesaistīta konkrētam grāmatvedim. Licence jānokārto arī fiziskām personām, kas grāmatvedības ārpakalpojumus sniedz kā saimnieciskās darbības veicēji. A. Rudzīte pauda, ka pagaidām grāmatveži ir ļoti gausi, izņemtas vien aptuveni 430 licences, tāpēc viņa aicina šo procesu neatlikt uz pēdējo brīdi, jo VID var nepaspēt sagatavot licences sagatavot tik milzīgā apjomā, tāpēc var nokavēt gala termiņu.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un sociālās apdrošināšanas jomā revolucionāras pārmaiņas nav gaidāmas, tomēr ir pietiekami daudz izmaiņu, ar kurām iepazīstināja Dana Muceniece (Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācija). Piemēram, pieaugusi summa, no kuras tiek piemērota augstākā IIN likme - no 78 100 EUR. Tāpat būtiski, ka saimnieciskās darbības veicēji avansa maksājumus var neveikt arī 2022. gadā.

Pateicamies visiem lektoriem par vērtīgajām prezentācijām – Ilmāram Šņucinam, Pēterim Strautiņam, Dacei Pelēkajai, Agnesei Rudzītei, Ilzei Palmbahai, Artūram Ernštreitam, Modrītei Johansonei, Ņinai Podvinskai, Danai Muceniecei un Andrim Lazdiņam. Paldies arī konferences moderatoram Andrejam Vaivaram un konferences atbalstītājam SIA “Visma Enterprise”!

Aicinām pieteikties nākamajai konferencei Elektroniskie dokumenti grāmatvedībā 2022 21. janvārī!