Ierosināta lieta par Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma (UIN likums) 4.1panta 1., 2. un 4.daļas un 17.panta 7.1daļas atbilstību Satversmes 105.panta pirmajam un trešajam teikumam, informē Satversmes tiesa (ST).

Sabiedrība, kas iesniegusi pieteikumu, ir patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzēja un uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātāja. Tā ietilpst uzņēmumu grupā, un tai ir vairāki ārvalstu meitas uzņēmumi, kā arī mātes uzņēmums. No saviem meitas uzņēmumiem sabiedrība saņem caurplūstošās dividendes, kas citstarp tiek sadalītas ar mātes uzņēmumu. Šādas caurplūstošās dividendes saskaņā ar UIN likuma 6.panta 1.daļu neesot apliekamas ar UIN.

Sabiedrība norāda, ka apstrīdētās normas nosaka pienākumu veikt UIN piemaksu, no piemaksas aprēķina bāzes neatņemot iepriekšējos taksācijas gados uzkrāto caurplūstošo dividenžu summas, kas tikušas sadalītas pirmstaksācijas gadā. Vienlaikus apstrīdētās normas liedz samazināt maksājamā UIN apmēru par iepriekšējos taksācijas gados uzkrāto caurplūstošo dividenžu summām. Tādējādi, lai gan viens no apstrīdēto normu ieviešanas mērķiem esot bijis noteikt UIN avansa maksājumu, ar apstrīdētajām normām faktiski esot ieviests jauns UIN objekts – caurplūstošās dividendes.

ST uzaicināja institūciju, kas izdevusi apstrīdēto aktu, – Saeimu – līdz 2024.gada 9.septembrim iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2024.gada 8.decembris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.