Konts ārvalstīs – vai priekšrocība? Kā veikt virsgrāmatas eksprespārbaudi? Vai grāmatvedis citiem grupas uzņēmumiem ir NIL likuma subjekts? Kā saglabāt darba instruktāžas e-vidē?  Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Katram savu advokātu

Uz sarunu par paplašināšanos Baltijas mērogā, juridisko pakalpojumu attīstību un mākslīgo intelektu aicinājām SIA “ZAB WIDEN” vadošo partneri Jāni Ešenvaldu un partneri Armandu Rasu. Intervēja Roberts Reinkops.

Mazā biznesa PVN stress

Pie grāmatvežiem straumēm plūst fiziskas un juridiskas personas ar lūgumu palīdzēt reģistrēties kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājiem un sakārtot pagātnes problēmas. Kādēļ tieši tagad? Kur ir problēma, atbild Jānis Taukačs, SIA “Sorainen ZAB” partneris, zvērināts advokāts.

Kā veikt virsgrāmatas eksperespārbaudi?

Virsgrāmatas eksprespārbaudi jeb kontu inventarizāciju var veikt, kad vien nepieciešams, ne tikai pirms gada pārskatu iesniegšanas. Kad tiek sagatavota virsgrāmata, grāmatvedis jau ar savu “rentgena redzi” var pamanīt kļūdas vai nesaprotamus rādītājus. Tāpēc sagatavot virsgrāmatu ieteicams vismaz vienreiz mēnesī, kad programmā tiek ievadīti visi grāmatvedības darījumu dati. Virsgrāmatu vēlams ne vien sagatavot, bet arī pārbaudīt, apgalvo Inga Pumpure, finanšu konsultante, grāmatvede, lektore grāmatvedības un nodokļu jomā, profesionāls koučs.

PĒTĀM! Saimnieciskie, nesaimnieciskie izdevumi un nodokļi

Nedz Uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma, nedz Pievienotās vērtības nodokļa likuma normas nesniedz visaptverošu saimniecisko un nesaimniecisko izdevumu uzskaitījumu, tāpēc to korekta nodalīšana nodokļu vajadzībām vienmēr ir bijis izaicinājums uzņēmumu grāmatvežiem. Pētām kopā ar autori Danu Mucenieci, Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas valdes priekšsēdētāju, SIA “INNOVATOR” nodokļu konsultanti.

Vienošanās par profesionālo apmācību

Izglītība mūža garumā mūsdienās ir kļuvusi par absolūtu nepieciešamību, tādēļ darbinieku profesionālā apmācība vai kvalifikācijas paaugstināšana ir būtiska pašiem darbiniekiem. Tā ir svarīga arī darba devējiem, jo ļauj darbiniekiem sniegt tās prasmes un zināšanas, kas nepieciešamas konkrētā darba izpildei, kā arī paaugstina darba devēja iespējas piesaistīt motivētākos darbiniekus. Skaidro autore Irina Rozenšteina, SIA “ZAB Ellex Kļaviņš” Darba tiesību prakses grupas vadītāja, zvērināta advokāte

Konts ārvalstīs – vai priekšrocība?

Pieņemot biznesa lēmumus, izvēloties pakalpojumu sniedzējus un sadarbības partnerus, uzņēmums vērtē virkni dažādu aspektu, piemēram, cenu, sasniedzamību, ērtību, tiesisko noteiktību, drošību un stabilitāti. Visam minētajam ir nozīme arī, izvēloties finanšu pakalpojumus, proti, izlemjot, kur atvērt kontu un glabāt savus finanšu līdzekļus. Vai konta atvēršana ārzemju bankā sniedz priekšrocības? Skaidro autore Laima Letiņa, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre, CAMS, CGSS

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” jūnija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.