Daudzi no mums, pavisam nemanot, kļūst atkarīgi no konkrēta dzīvesveida un finansiālā stāvokļa. Tas nozīmē, ka materiālās vērtības regulē mūsu dzīvi un mēs darām to, ko nevēlamies, lai varētu šo dzīvesveidu nodrošināt. Cilvēki strādā darbos, kuri tiem nepatīk, atsakās no saviem sapņiem, atsvešinās no tuviniekiem un izmanto riskantus finanšu pakalpojumus, kā, piemēram, ātrie kredīti, lai tikai varētu atļauties vairāk materiālo vērtību. Cilvēki uzskata, ka tas viņiem palīdz nodrošināt labu dzīvi, bet patiesībā tā viņi kļūst par vergiem savam dzīvesveidam un nav spējīgi neko mainīt. Kā saprast, vai esat kļuvuši atkarīgi no sava finansiālā stāvokļa?

Viens no vispopulārākajiem veidiem, kur skaidri parādās šī atkarība no sava dzīvesveida, ir nepiemērota darba izvēle. To, kur strādāt un kādu darbavietu izvēlēties, lielākais vairums cilvēku izvēlas, balstoties tikai un vienīgi uz finansiālajiem ieguvumiem, proti, tiek pieņemts tas darbs, kur vairāk maksā. Vēl tiek izvērtēta arī finansiālā stabilitāte, piemēram, vai uzņēmums ir stabils, vai algas tiks izmaksātas laikā utt., bet tikai retais pieņem darbu, balstoties uz savām patiesajām vēlmēm. Cilvēki daudz labprātāk strādā vienmuļus un garlaicīgus vai arī fiziski grūtus darbus, kur iespējams vairāk nopelnīt, nevis tiešām interesantus un aizraujošus darbus, kuros daudz nopelnīt ir grūtāk. Pēc tam pie šī ienākumu apjoma cilvēki pierod, un rodas sajūta, ka aiziet no darba vairs nav iespējams. Ir milzum daudz dažādu izdevumu, no kuriem attiekties ir šķietami neiespējami. Ja jūs dzīvē darāt to, kas jums nesagādā prieku, tikai tāpēc, ka jums ir nepieciešams konkrēts ienākumu apjoms, jūs esat kļuvuši par vergu savam dzīvesveidam, un nauda nosaka to, ko jūs darīsiet. Lai tas nenotiktu, ir vairāk jāsāk domāt par garīgajiem, nevis materiālajiem ieguvumiem un ar steigu jāmeklē cits, interesantāks un saistošāks darbs. Apdomājiet, kas jūs padarīs laimīgākus – jaunas mantas vai iespēja katru dienu pavadīt tā, kā jūs to vēlaties?

Vēl viena pazīme, kas skaidri norāda uz naudas kontroli pār cilvēkiem, ir vēlme iegādāties preces un pakalpojumus, kas viņiem nav vajadzīgi un nesagādā nekādu prieku, bet kas spēj nodrošināt konkrētu statusu sabiedrībā. Respektīvi, tiek pirkts viss, kas ir citiem un ar ko var parādīt savu ienākumu apjomu – jaunas mašīnas, dārgi apģērbi, rotaslietas utt. Cilvēki domā, ka šādas preces viņiem ir patiešām nepieciešamas un ka tās spēs darīt viņus laimīgākus, taču tā parasti nenotiek. Patiesībā tas viss ir domāts citiem. Tas ir tikai veids, kā apliecināt sevi citu acīs. Pirms kaut ko iegādāties, ir jāpadomā, vai jūs to pirktu arī tad, ja neviens cits to neredzētu. Tikai tad jūs sapratīsiet, vai patiešām pērkat to sev, vai arī tāpēc, lai nodrošinātu konkrētu dzīvesveidu un statusu sabiedrībā. Protams, arī citu apbrīns daudziem var sagādāt prieku, taču tas nav tik būtiski, lai ierobežotu sevi citos veidos un neļautu sev darīt to, ko patiešām vēlaties.

Un trešā pazīme, kas skaidri parāda nespēju valdīt pār savu dzīvesveidu, ir riskantu finanšu pakalpojumu izmantošana nesvarīgu preču un pakalpojumu iegādei. Vienkāršāk sakot, cilvēki izvēlas ņemt kredītus un dzīvot pāri saviem līdzekļiem nevis tāpēc, ka nespēj nodrošināt pamata vajadzības, bet gan tāpēc, ka vēlas saglabāt savu dzīvesveidu. Tiek izmantoti tādi pakalpojumi kā ātrais kredīts, kredītkartes, patēriņa kredīts u.tml. Cilvēki, kuri ir atkarīgi no sava dzīvesveida, labāk izvēlas pakļaut savu finansiālo stāvokli nopietnam riskam un maksāt procentus par aizdevumiem, nevis samazināt savus tēriņus un dzīvot mazliet askētiskāk. Tas tiešām var radīt nopietnas problēmas, jo kredīti nespēj vairot ienākumus ilgtermiņā. Tie ir paredzēti īslaicīgu finansiālu problēmu risināšanai vai ļoti nepieciešamu preču iegādei, nevis smalka dzīvesveida nodrošināšanai. Kredītus noteikti vajadzētu ņemt tikai pēc tam, kad ir rūpīgi izvērtēta finansiālā situācija un iespējas aizdevumu atmaksāt.

Ja pamanāt sevī kādu no minētajām pazīmēm, pavisam noteikti ir pienācis laiks savā dzīvē kaut ko mainīt. Pirmkārt, ir jāmaina savi uzskati par naudu un dzīvesveidu. Ir jāsaprot, kas ir patiešām svarīgi un kam vajadzētu regulēt un vadīt jūsu dzīvi. Padomājiet, kas ir tās lietas, kas jūs padara patiešām laimīgu, un izvērtējiet, vai pašreizējais darbs un naudas tērēšanas paradumi palīdz jums to gūt? Ja nē, nebaidieties mainīt darbavietu un atteikties no esošā dzīvesveida. Tieši bailes un neziņa ir tā, kas neļauj kardināli mainīt savu dzīvi, bet bieži vien atteikšanās no dārgām precēm un pakalpojumiem var dzīves kvalitāti tieši uzlabot, nevis pasliktināt.