Ar 2024.gada 1.jūliju ir noteikts jauns dabas resursu nodokļa (DRN) objekts – tekstilizstrādājumi, atgādina Valsts ieņēmumu dienests.

DRN likme 0,50 eiro/kg un to aprēķina, sākot ar 2024.gada 1.jūliju.

Kam piemērojama?

Tekstilizstrādājumu klasifikācija ir noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr.359 “Noteikumi par ražotāja paplašinātās atbildības sistēmas izveidi un piemērošanu tekstilizstrādājumiem” 1.pielikumā.

Prasības maksāt DRN attiecas uz:

  • mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem, apģērba un apģērba piederumu tekstilizstrādājumiem:
    • adītiem vai tamborētiem apģērbiem un apģērbu piederumiem;
    • apģērbu gabaliem un apģērbu piederumiem, kas nav adīti vai tamborēti;
    • segām un plediem (izņemot elektriskās segas);
    • gultas, galda, tualetes un virtuves veļu;
    • aizkariem (ieskaitot drapējumus) un ritināmajām žalūzijām, lambrekeniem vai baldahīniem gultām;
    • citādiem izstrādājumiem mājas aprīkojumam, izņemot gultas piederumus;
    • valkātu apģērbu un citiem lietotiem izstrādājumiem;
    • cepurēm un citām galvassegām, pītām vai izgatavotām, savienojot sloksnes no jebkāda materiāla, oderētām vai neoderētām, ar apdari vai bez apdares;
    • trikotāžas cepurēm un citām mežģīņu, filca un citu tekstilmateriālu galvassegām, kas izgatavotas no viena gabala (bet ne no sloksnēm), oderētām vai neoderētām, ar apdari vai bez apdares, jebkāda materiāla tīkliņiem matiem, oderētiem vai neoderētiem, ar apdari vai bez apdares;
  • apaviem, apģērbu gabaliem un apģērbu piederumiem, kuru galvenā sastāvdaļa nav tekstilmateriāls:
    • apģērbiem un apģērbu piederumiem no ādas vai mākslīgās ādas (izņemot apavus un galvassegas un to daļas, spēles un sporta piederumus, piemēram, apakšstilbu aizsargus, sejas aizsargus un to daļas);
    • ūdensnecaurlaidīgiem apaviem ar gumijas vai plastmasas ārējo zoli un virsu, kas pie zoles nav piešūta vai piestiprināta ar kniedēm, naglām, skrūvēm, tapām vai tamlīdzīgi;
    • citādiem apaviem ar gumijas vai plastmasas ārējo zoli un virsu;
    • apaviem ar gumijas, plastmasas, dabiskās vai kompozītās ādas ārējo zoli un ādas virsu;
    • apaviem ar gumijas, plastmasas, dabiskās vai kompozītās ādas ārējo zoli un tekstilmateriāla virsu;
    • citādiem apaviem.

Kad un kā tiek veikta DRN samaksa?

DRN maksā par tādiem apaviem, kas ir minēti MK noteikumu Nr.359 1.pielikumā. Gadījumā, ja apavi atbilst noteiktajam, DRN piemēro, ievērojot kopējo svaru, neatkarīgi no tā, vai apavi ir vai nav pilnībā no tekstilmateriāla.

Savukārt vispārējās prasības iepakojuma materiāla svaram ir noteiktas MK noteikumu Nr.404 “Kārtība, kādā aprēķina un maksā dabas resursu nodokli, izsniedz dabas resursu lietošanas atļauju un auditē apsaimniekošanas sistēmas” 54. un 55.punktā.

DRN aprēķina un maksā par Latvijā realizētiem un savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmantotiem tekstilizstrādājumiem, piemērojot nodokli par katru tekstilizstrādājuma svara vienību. Nodokļa maksātājs nodrošina tekstilizstrādājumu uzskaiti, lai pamatotu nodokļa aprēķinu.

DRN aprēķina un maksā par iepriekšējā pārskata periodā Latvijā pirmo reizi pārdotiem tekstilizstrādājumiem, tas ir, tādiem tekstilizstrādājumiem, kas, piemēram, ir lietoti citā valstī un pēc ieviešanas iekšzemē pirmo reizi tiek pārdoti Latvijā.

Noteikts arī, ka DRN jāaprēķina un jāmaksā par saimnieciskās darbības nodrošināšanai izmantot uzsāktiem tekstilizstrādājumiem, tas ir, piemēram, gadījumā, ja no Zviedrijas vairumā saskaņā ar noslēgto līgumu juridiskā persona ieved darba apģērbus, ko izmantos darbinieki darba procesā, vai viesnīca saskaņā ar noslēgto līgumu ieved no Turcijas aizkarus, dvieļus, gultas veļu un tamlīdzīgus darba procesa nodrošināšanai, – tātad faktiski ieved un pirmie izmanto Latvijā veiktajā saimnieciskajā darbībā.

Jāveic arī tekstilizstrādājumu uzskaite, tai jābūt lakoniskai – vienā rindā piefiksējot tekstilizstrādājumu (bez sadalīšanas apakšgrupās) un svaru, – tātad faktiski nodokļa maksātājam pašam jānosaka tekstilizstrādājumu uzskaites kārtība.

DRN par iepriekšējo ceturksni maksājams līdz ceturksnim sekojošā nākamā mēneša 23.datumam. Nodokli iemaksā par iepriekšējo ceturksni vienotajā nodokļu kontā.

Kad var nemaksāt?

DRN par tekstilizstrādājumiem nodokļa maksātājs nemaksā, ja tas nodrošina tekstilizstrādājumu dalītu savākšanu un sagatavošanu atkārtotai izmantošanai, pārstrādei vai reģenerācijai atbilstoši vides aizsardzības normatīvajos aktos noteiktajām normām, kā arī izpilda vienu no šādiem nosacījumiem:

  • ir izveidojis un piemēro ražotāja paplašinātās atbildības sistēmu attiecībā uz tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanu, iesniedzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) padotībā esošai iestādei finanšu nodrošinājumu un noslēdzis ar šo iestādi līgumu par tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanas sistēmas piemērošanu;
  • ir noslēdzis ar tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekotāju līgumu par piedalīšanos tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanas sistēmā (ja apsaimniekotājs ir iesniedzis VARAM padotībā esošai iestādei finanšu nodrošinājumu un noslēdzis ar šo iestādi tekstilizstrādājumu apsaimniekošanas līgumu).

Turklāt uzņēmumam ir tiesības brīvi izvēlēties tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekotāju, ar kuru slēgt līgumu par piedalīšanos tekstilizstrādājumu atkritumu apsaimniekošanas sistēmā.