Līdz šī gada 30.septembrim iedzīvotāji tiek aicināti paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka vēlas saņemt nodokļa pārmaksu automātiski, bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas. Iesniegums, kurā norādīts bankas konta numurs, uz kuru pārskaitīt naudu, cilvēkiem ir jāiesniedz VID elektroniskās deklarēšanas sistēmā.

Tie iedzīvotāji, kuri līdz šī gada 30.septembrim aizpildīs iesniegumu un norādīs tajā savu bankas kontu, turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksu, ja tāda būs radusies, varēs saņemt automātiski, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Automātisks nodokļa aprēķins un atmaksa notiks, sākot ar 2023.gadu, un turpmāk. Cilvēkiem, kuri jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, šogad iesniegums ir jāraksta tikai tādā gadījumā, ja vēlas, lai aprēķinātā summa tiktu ieskaitīta citā viņam piederošā bankas kontā. Ja konta numurs, kas paziņots VID nodokļa atmaksai, nav mainījies, tad atkārtoti iesniegums nav jāraksta.

Automātiska IIN atmaksa tiek veikta, pamatojoties tikai uz tiem datiem, kuri ir VID rīcībā:

  • ja cilvēka algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļa atvieglojumi (piemēram, par apgādājamiem, atvieglojumi mazākiem ienākumiem vai atvieglojumi invaliditātes gadījumā, politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
  • ja cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajos pensiju fondos vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

Ja cilvēkam būs čeki par attaisnotajiem izdevumiem (medicīnu, zobārstniecību, izglītību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem), tad arī turpmāk varēs iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 3 iepriekšējiem gadiem un atgūt pārmaksāto nodokli par tiem.