Vai ģimeņu saliedēšanās pasākums ir personāla ilgtspējas pasākums? Kā organizēt noliktavu? Vai regulāra avansa izsniegšanu un atmaksa ir pārkāpums? Kā zibmaksājumu regula ietekmēs uzņēmējums Latvijā? Atbildes uz šiem un citiem uzņēmumam ikdienā būtiskiem jautājumiem atradīsiet jaunajā drukātā žurnāla “iFiT” numurā!

Ceļā uz patīkamu nodokļu maksāšanu

Kopš gada sākuma Valsts ieņēmumu dienestu (VID) vada Baiba Šmite-Roķe – pieredzējusi VID darbiniece ar sapni iestādi pārveidot par nemanāmu un uzticamu sadarbības partneri ikvienam Latvijas iedzīvotājam un uzņēmējam. Aicinājām jauno ģenerāldirektori plašāk pastāstīt par iestādes attīstības vīziju, izaicinājumiem, sadarbību ar uzņēmējiem un gaidāmajām pārmaiņā. Intervēja Roberts Reinkops.

Vaicā lasītājs: Ģimeņu saliedēšanās pasākums – personāla ilgtspējas pasākums?

Vasara ir laiks, kad tradicionāli uzņēmumos tiek rīkoti dažādi pasākumi, tostarp kopā ar ģimenes locekļiem, lai saliedētos un savstarpēji iepazītos. Vai izdevumi, kas saistīti ar šīs izklaides organizēšanu, kurai nepieciešama gan dažādu priekšmetu iegāde, gan atrakciju noma, uzskatāmi par saimnieciskās darbības vai reprezentācijas izdevumiem? Atbild Madlena Drozdova, SIA “ZAB Ellex Kļaviņš” vecākā nodokļu konsultante.

Kā organizēt noliktavu?

Noliktavas darba organizēšanas veids norāda uz uzņēmuma procesu izpratni, piemēram, izmaksu pozīciju noteikšanu, krājumu uzskaiti un krājumu pārvaldību, kurā ietilpst arī iepirkumu un pārdošanas process. Kas jāņem vērā, organizējot noliktavas darbu? Skaidro Laila Kelmere, grāmatvede, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes viesdocente, Ekonomikas un kultūras augstskolas viesdocente, Grāmatvedības un finanšu koledžas docente.

PĒTĀM! Avansa izsniegšana un atmaksa – vai pārkāpums?

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8.panta 2.7daļā teikts: "Algota darba ienākumam pielīdzina arī izsniegto skaidrās vai bezskaidrās naudas avansu, ko darbiniekam, valdes loceklim, padomes loceklim, īpašniekam [..] piešķir komercsabiedrības, [..], ja par to vai tā daļu nav veikts norēķins 90 dienu laikā no skaidrās vai bezskaidrās naudas avansa izsniegšanas dienas." Vai avansu nepārtraukta izsniegšana un atgriešana, lai izvairītos no nodokļu sloga, var tikt uzskatīta par pārkāpumu? Kāds ir juridiskais pamatojums? Pētām kopā ar autori Modrīti Johansoni, SIA “JOHANSONE UN PARTNERI” valdes locekli, zvērinātu revidenti.

PĒTĀM! Izsniegtā avansa slēptā puse

Darba attiecībās darbinieks uzņemas pildīt savus darba pienākumus. Piemēram, biroja administratoram ir pienākums nodrošināt, lai birojā vienmēr ir tēja, kafija, ūdens un citas lietas. Ir divi varianti, ko darba devējs var darīt, – izmaksāt darbiniekam naudu saimnieciskās darbības mērķiem avansā vai apmaksāt jau radušos saimnieciskās darbības izdevumus, kad darbinieks iesniedz čekus. Pētam kopā ar autori Elīnu Putniņu, SIA “Deloitte Latvia” Nodokļu departamenta direktori.

Kā Zibmaksājumu regula ietekmēs uzņēmējus Latvijā?

2024.gada 8.aprīlī stājās spēkā tā sauktā Zibmaksājumu regula, kas paredz, ka turpmāk bankas klientu maksājumi pie to saņēmējiem nonāks zibenīgi ātri. Tomēr regulas pirmās obligātās prasības būs jāsāk piemērot no 2025.gada 9.janvāra. Kā tas ietekmēs uzņēmējdarbību Latvijā? Stāsta Armands Onzuls, Finanšu nozares asociācijas padomnieks.

Šīs un citas tēmas lasiet “iFiT” jūlija numurā! Vairāk par abonēšanas iespējām sadaļā Abonēšana.