Šī gada 20.jūnijā Spīķeru koncertzālē notika interneta žurnāla “iBizness” organizētais mazo uzņēmumu gada balvas pasniegšanas pasākums “Biznesa lepnums 2023”, kur tika godināti uzņēmumi trīs kategorijās – “Mikrouzņēmums” (apgr. 2022.gadā nepārsniedz 100 000 eiro), “Pirmais miljons” (apgr. 2022.gadā nepārsniedz 1 000 000 eiro) un “Mazais uzņēmums” (apgr. 2022.gadā nepārsniedz 10 000 000 eiro).

Foruma ievadā par izaicinājumiem, ar ko saskaras mazie uzņēmumi, dalījās Latvijas Biznesa savienības valdes priekšsēdētājs Eduards Filippovs prezentācijā “Mazā biznesa lielās uzvaras”. Savukārt SIA “ZAB Sorainen” partneris, korporatīvo un uzņēmumu apvienošanas un iegādes prakses grupas līdzvadītājs Nauris Grigals prezentācijā “Mazais uzņēmums un likums. Vienkārši par sarežģīto” sniedza padomus, kā mazam uzņēmumam vieglāk orientēties likumdošanas “džungļos”. Foruma noslēgumā Ieva Zvejsalniece, SIA “Intellectual Agency” izpilddirektore, Latvijas un Eiropas Savienības patentpilnvarniece, skaidroja zīmola nozīmi, tā elementus un vērtību mūsdienu uzņēmējdarbības kontekstā.

Pasākuma otrajā daļā vārds tika dots balvas “Biznesa lepnums 2023” nominantiem. Kā pirmie kategorijā “Mikrouzņēmums” sevi iepazīstināja stādu audzētava “SIA Ārītes” (Jēkabpils), kas kā savu lielāko sasniegumu uzskata iespēju pārvērst savu hobiju biznesā. Kategoriju “Mikrouzņēmums” pārstāvēja arī SIA “DE Sign” (Smiltenes nov.), kuru svarīgākais mērķis ir radīt augsta līmeņa 3D modeļus transportbūvju nozarē. Kategorijā “Pirmais miljons” ar pieredzi dalījās I.Tiesneses individuālais uzņēmums (Jelgavas nov.), kas uzskata, ka svarīgākais ir just gandarījumu par savu darbu. Šo kategoriju pārstāvēja arī SIA “Aizputes betons” (Dienvidkurzemes nov.), kas par galvenajiem uzņēmuma veiksmes faktoriem uzskata neatlaidību, komandas darbu, produkcijas kvalitāti, tāpēc nākotnē raugās ar uzņēmību un pārliecību. Savukārt kategorijā “Mazais uzņēmums” ar savu pieredzes stāstu dalījās “Zemgales tehnoloģiskais centrs” (Jelgava), kuru devīze ir “Jātiecas uz labāko – mazāk nav vērts”. Turpinājumā dzirdējām SIA “IDT Media” (Rīga), kuru plāns ir turpināt celt Latvijas vārdu pasaulē, kā arī SIA “Azeron” (Ventspils).

Pasākuma noslēgumā notika svinīgā apbalvošanas ceremonija. Uzvarētāji katrā kategorijā saņēma galveno balvu – mākslinieka Oskara Mikāna izstrādāto “Veiksmes atslēgu”, ko pasniedza “Biznesa lepnums” idejas autore, SIA “Izdevniecība iŽurnāli” dibinātāja un galvenā redaktore Kristīne Dzelstiņa.

Kategorijā “Mikrouzņēmums” balvu saņēma uzņēmums SIA “DE Sign”. Kategorijā “Pirmais miljons” balvu ieguva uzņēmums SIA “Aizputes betons”. Saņemot balvu, SIA “Aizputes betons” direktore Lida Trinīte minēja: “Šī balva ir komandas darbs. Tas ir apbalvojums darbiniekiem, tātad, kaut ko mēs darām pareizi.” Kategorijā “Mazais uzņēmums” par laureātu kļuva uzņēmums SIA “IDT MEDIA”, kas saņēma arī Skatīju simpātijas balvu. Kā uzņēmums ar straujāko apgrozījuma pieaugumu tika sveikts SIA “DE Sign”. Par produktīvāko uzņēmumu kļuva SIA "WILL SENSORS". Rentablākā uzņēmuma nomināciju saņēma SIA "UXDA". Balvu “Zīmols 2023” ieguva uzņēmums SIA "Optic Guru". Speciālbalva no “Lursoft” tika pasniegta uzņēmumam SIA “Zemgales tehnoloģiskais centrs”, kas ir starp tikai 4000 uzņēmumiem Latvijā, kas veiksmīgi darbojas kopš 1991.gada.

Pasākumu vadīja Oskars Priede, bet patīkamu gaisotni pasākuma laikā radīja jaunā, talantīgā čella māksliniece Erna Daugaviete. Pasākuma noslēgumā nominanti tika aicināti uz kopīgu fotografēšanos un sarunām neformālā atmosfērā.

Uzņēmuma gada balvas atbalstītāji: “Lursoft”, “Attīstības finanšu institūcija Altum”, komunikāciju aģentūra “A.W.Olsen & Partners”, Latvijas Biznesa savienība, “AD REM Auto”, “Elvi”, “AlkOutlet”, Mālpils muiža, kā arī informatīvais atbalsts: “LETA”, Rēzeknes novads, Smiltenes novads, Bauskas novads, Valkas novads, Dobeles novads.

Atskatu uz pasākumu un “Biznesa lepnums 2023” nominantu pieredzes stāstus skatiet rubrikā: Biznesa lepnums 2023.

”Biznesa lepnums” balvas pasniegšanas pasākums tika organizēts jau trešo reizi. Šī pasākuma mērķis ir aktualizēt tieši mazajiem uzņēmumiem aktuālos jautājumus par uzņēmējdarbības un likumdošanas vidi Latvijā, kā arī godināt mazos uzņēmumus, kas veiksmīgi darbojas savā jomā, ieviešot inovatīvus produktus vai risinājumus savā uzņēmumā. Uz “Biznesa lepnums” titulu var pretendēt mazie uzņēmumi, kas atbilst noteiktiem finanšu kritērijiem. Uzvarētājus nosaka profesionāla žūrija.

Pasākuma organizators ir interneta žurnāls “iBizness”, kas ir atbalsts un padomdevējs uzņēmuma vadībā, kur var lasīt nozares ekspertu un pieredzējušu uzņēmēju padomus vadības, mārketinga, personāla, tehnoloģiju un finanšu jomā. Žurnāls ir kā biznesa ceļvedis, kur smelties zināšanas un iedvesmu, lai attīstītu un gūtu panākumus savā biznesā.