Senāts 2024.gada 24.aprīļa spriedumā lietā SKA-48/2024 par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) noteikšanai izmantojamajiem datiem nolēma atcelt Administratīvās apgabaltiesas 2021.gada 17.novembra spriedumu un nodot lietu jaunai izskatīšanai Administratīvajai apgabaltiesai, kā arī atmaksāt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) drošības naudu 70 eiro.

Spriedumā uzsvērts, ka IIN aprēķināšanā VID primāri jābalstās uz valsts uzturētajos reģistros pieejamo informāciju, tostarp noskaidrojot nekustamā īpašuma īpašnieku, īpašuma iegūšanas brīdi, pamatu, kadastrālo vērtību un citas nodokļa administrēšanai nepieciešamās ziņas.

Tiesību normās ir noteikts skaidrs nekustamā īpašuma īpašnieka pienākums aktualizēt kadastra datus. Līdz ar to nekustamā īpašuma īpašniekam ir pienākums nodrošināt, lai dati kadastra informācijas sistēmā atbilstu faktiskajai situācijai. Tomēr nav izslēdzamas situācijas, kad, ņemot vērā tikai reģistrētos datus, tiktu pārkāpts samērīguma princips. Ja nodokļu maksātājs iesniedz pierādījumus, kas nepārprotami apstiprina, ka zemesgrāmatā ierakstītās ēkas un būves bija dabā neesošas nekustamā īpašuma atsavināšanas brīdī, kā arī sniedz ticamu izskaidrojumu, kādēļ ir izveidojies, ka faktiskā situācija nav atbilstoša reģistros norādītajai informācijai, tiesai jāizvērtē attiecīgie pierādījumi, kā arī jāizvērtē, vai konkrētajā gadījumā ir ievērots samērīguma princips.